Tekst og symboler på runesten afkodet

En ny runesten er blevet afsløret – og teksten og symbolerne på den fortæller blandt andet om vikingernes drikkekultur og tilbedelse af Solen

Danmarks mest berømte runesten blev rejst i 900-tallet ved Jelling. Foto: Claus Bonnerup
Danmarks mest berømte runesten blev rejst i 900-tallet ved Jelling. Foto: Claus Bonnerup

Runestensrejsningen begyndte i det nuværende Danmark i 700-tallet, selvom man meget tidligere var begyndt at rejse runesten i Norge og Sverige.

De ældste danske runesten blev næsten altid rejst i forbindelse med gravhøje, gravpladser eller skibssætninger – det gælder for eksempel Gunvalds sten, som blev fundet i forbindelse med en gravplads.

Gunvalds Sten er en kopi af Snoldelevstenen. En runesten fra Snoldelev, der blev opdaget i 1770 og nu står i Nationalmuseets runehal. Gunvalds Stenen selv er netop blevet tilgængelig for offentligheden hos Sagnlandet Lejre.

Se et billede af den nye runesten hos Videnskab.dk.

Seniorforsker Lisbeth Imer fra Nationalmuseet, som er ekspert i runer, fortæller, at det kan være ekstremt svært at oversætte til ’normale’ mennesker, hvad der står på en runesten.

- Et af de spørgsmål man oftest bliver stillet som runolog er: 'Hvad står der?' Og når man så har oversat direkte, hvad der står, kan man somme tider opleve, at folk har et lidt tomt eller måske fjernt udtryk i øjnene, og det er der sådan set ikke noget at sige til, fortæller hun.

- Sådan en indskrift, som den, vi har fået afsløret her i dag, fremstiller nemlig det dansk, som man talte i Danmark for over 1000 år siden, og det var selvfølgelig helt anderledes end det dansk, vi taler i dag.

Læs også hos Videnskab.dk: Isoleret folk i Sverige brugte runer helt op i 1900-tallet
 

Der er flere grunde til, at man begyndte at rejste runesten i Danmark netop i 700-tallet. Frankerriget, vor store nabo mod syd, var begyndt at ekspandere mod nord, og det har danerne følt som et pres.

Fra de frankiske kilder kender vi til eksistensen af danske konger i dette århundrede, og også i de arkæologiske kilder kan vi tolke en centralisering af magten i form af store anlægsarbejder som f.eks. udbygningen af Danevirke, anlæggelsen af Kanhavekanalen og flere andre.

Hovedårsagen til runestensskikkens opkomst i Danmark var helt klart disse politiske forhold. Man holdt et vågent øje med Frankerriget i mere end én forstand. Man rustede sit naturligvis mod Frankerrigets ekspansionspolitik, men mon ikke også man har været fascineret af frankernes kultur og livsførelse og måske følt en trang til at vise dem, at danerne også var et civiliseret folk med en skriftkultur.

Læs også hos Videnskab.dk: Dansk forsker knækker historisk kode og afslører hemmeligt selskab
 

Ud over teksten er der også symboler at finde på stenen. Indskriften er ristet delvis hen over et hjulkors, som er et religiøst symbol fra bronzealderen, og der er også et svastika – et hagekors, som i jernalderen havde en helt anden betydning. Og en stor betydning, fortæller Lisbeth Imer, for det var nemlig et symbol for solen.

Og så er der et tredje symbol, som er dannet af tre drikkehorn, der er flettet sammen.

- Det at byde folk noget at drikke, når man fik gæster, var en vigtig del af jernalderens og vikingetidens kultur, det var simpelthen en del af moralkodekset, ja det er det jo for så vidt stadig den dag i dag, og derfor havde drikkehorn en enorm betydning, helt op i middelalder og renæssance, fortæller Lisbeth Imer.

Læs også hos Videnskab.dk: TEST: Hvor god er du til dialekter?
 

Stenen har altså været brugt som monument, hvor man har ristet vigtige symboler og budskaber i en periode på over 2.000 år fra bronzealderen og frem til jernalderens slutning i 700-årene, hvor runeindskriften stammer fra.

Gunvalds sten, søn af Roald, thul på Salhøje står der på stenen. Den blev altså sat for at ære og mindes en mand, der hed Gunvald, som var søn af Roald.

Indskriften blev til i en periode af Danmarkshistorien, hvor skrift ikke blev brugt til ret meget andet end korte meddelelser som denne her. Der er ingen skriftlige kilder, som fortæller om de politiske forhold i Danmark, og vi kender derfor ikke Gunvald og Roald fra historiebøgerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Fem store bronzeøkser i Nørre Snede er »et fund i Champions League
 

49 kommentarer
Vis kommentarer