Annonce:
Annonce:

Test dig selv: Hvor godt ser du ud af øjenkrogen?

Vores perifere syn har betydning for, hvor gode vi er til at spotte fodgængere eller finde vores nøgler. Test dit eget syn her

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Annonce:
Følg Videnskab

Fokusér dit blik på den røde prik på billedet. Prøv nu at lægge mærke til, hvad du kan se ud af øjenkrogen i alle retninger rundt om punktet.

Måske har du lettest ved at se det, der er til højre for punktet, mens din sidemakker bedst kan se det, der er til venstre for punktet. Et nyt studie ser, at vores perifere syn er meget forskelligt fra person til person. Det skriver medicalxpress.com ifølge Videnskab.dk.

Det perifere syn kaldes også orienteringssynet, og vi bruger det til at registrere alt udover det centrale syn, som kun bruger fem grader af synsfeltet.

Det nye studie viser, at mennesket generelt er dårligere til at se objekter i miljøer, hvor der sker en masse, hvis objekterne er over eller under øjets niveau.

Se flere billeder og tag flere tests på Videnskab.dk.

Annonce:

- Hvis du kører en lastbil med en hævet kabine og kigger direkte frem, er du mindre tilbøjelig til at opdage fodgængere nede ved vejen, end du ville være, hvis du var nede på samme niveau som dem og havde fodgængerne på højre og venstre side af dit perifere syn, forklarer hovedforfatter af studiet John Greenwood fra University College London til medicalxpress.com.

Han tilføjer, at selvom størstedelen har sværest ved at bruge den øverste og nederste del af det perifere syn, har alle forskellige mørke pletter i deres syn. Det viste eksperimenterne med 12 frivillige, der over flere år gennemgik flere forskellige tests af deres perifere syn.

Derfor er det svært at lave nogle generelle ændringer, der får alle til at se bedre ud af øjenkrogen i for eksempel voldsomt trafikerede miljøer.

Foto: Videnskab.dk
Foto: Videnskab.dk

Læs mere på Videnskab.dk: Actionspil forbedrer unges syn

- Alle har deres eget synsmønster med pletter af dårligt syn og pletter af godt syn. Hvis du leder efter dine nøgler, vil din synsprofil indvirke på, hvor god du er til at finde dem, siger John Greenwood.

Annonce:

Hvis dine nøgler befinder sig til venstre for dit fokuspunkt blandt en masse bøger og papirer, afhænger din evne til at finde nøglerne altså af, hvor godt dit perifere venstre-syn er.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor glemmer vi det, vi drømmer

Hackere kan gætte pinkoder ud fra måden, du bevæger din telefon på

Så stort har Danmark været

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: