Tester ny chip: Kan downloade 1.000 film på et splitsekund

En ny chip skal være med til at afhjælpe det enorme tryk, der er på nettets infrastruktur

Der er enormt stort pres på internettet i hele verden. Presset på nettets infrastruktur er ikke blevet mindre under COVID-19, hvor folk har isoleret sig og holdt social distance.

Men et forskningshold bestående af forskere fra Monash, Swinburne og RMIT University er lykkedes med at teste og registrere verdens hurtigste internetdata-hastighed, og den opstod fra en enkelt optisk chip. Chippen kan downloade 1.000 film i høj kvalitet på et splitsekund.

Det skriver Monash Unversity i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Fundene i studiet kan potentielt fremskynde telekommunikations-kapaciteten markant – ikke blot i Australien, hvor chippen er blevet testet og udviklet, men i hele verden.

Normalt foregår tests af en sådan størrelsesorden i laboratorier. Men det lykkedes forskerne I dette studie at opnå den helt utroligt høje hastighed ved hjælp af eksisterende kommunikationsinfrastruktur, hvor de kunne belastningsteste netværket, skriver Monash University.  

Forskerne anvendte et nyt apparat, der erstatter 80 lasere med et enkelt redskab, der kaldes en ’micro-comb’. Den er både mindre og lettere end andet eksisterende telekommunikations-udstyr. Ifølge pressemeddelelsen blev redskabet placeret og testet i infrastruktur, der minder om den, der findes i det nationale bredbåndsnetværk (NBN) i Australien.

Læs mere på Videnskab.dk: Internettet ændrer din hjerne

Det er første gang en ’micro-comb’ er blevet brugt i et feltforsøg, og den besidder den højeste mængde data, der nogensinde er blevet produceret af en enkelt optisk chip, skriver Monash University.

'Vores undersøgelser viser, at de fibre, der allerede ligger under jorden, takket være NBN, godt kan bære kommunikationsnetværk både nu og i fremtiden. Vi har udviklet noget, der kan tilpasses fremtidens behov,' fortæller Dr Bill Corcoran, medforfatter til studiet og lektor ved Monash University, i pressemeddelelsen.

Presset på de nuværende systemer er stort, og der er usikkerhed omkring, hvorvidt de nuværende systemer kan klare det stigende pres.

En af måderne, man kan optimere systemerne på, er ved at nytænke og forbedre de optiske fibre, der transporterer bits og bytes gennem kabler og ind i vores computere. Det skriver mediet ScienceAlert.

Og her kan forskernes fund muligvis bane vej for, hvordan det kan gøres i fremtiden.

Optiske fibre virker på den måde, at de sender information kodet ind i en lysstråle gennem et glas-eller plastikrør. Lysstråler med forskellige frekvenser kan skabe et væld af kanaler, som kan komprimere informationen på en måde, så de kan sendes gennem de små rør.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad sker der, hvis nogen slukker for Solen?

 

Afhængigt af hvordan lyset er placeret, kan der sendes op mod 80 kanaler ind i vores netværk, forklarer ScienceAlert.

Den nye ’micro-comb’ kan potentielt erstatte eksisterende metoder til at skabe de forskellige kanaler, og hvis det lykkes, kan den erstatte 80 seperate lasere med en enkelt generator, der kan indstilles til at forme en regnbue af lysbølger.

Forskningsholdet testede den lille chip i eksisterende systemer og fandt frem til, at de kunne sende data fra hver kanal med en potentiel tophastighed på hele 44,2 terabits i sekundet. 

Selvom metoden ikke nødvendigvis vil vise lige så imponerende resultater, hvis den bliver implementeret i praksis, er det stadig et skridt på vejen mod at forbedre vores internetteknologi, skriver ScienceAlert.  

Corcoran, der er en af de forskere, der står bag studiet, forestiller sig, at deres fund potentielt kan ændre på og hjælpe, hvordan vi kan udvikle alt fra selvkørende biler til medicinal-, uddannelses-, og finansindustrien.

'Det er ikke kun Netflix, vi taler om her – det skal ses i et større lys af, hvad vi bruger vores kommunikationsnetværk til,' siger han i pressemeddelelsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

 

Skal vi have sex med robotter?
 

Aldrig set før: Her er verdens mest detaljerede billeder af Solens boblende ildhav

Se den vilde natur fra sin smukkeste side