Træls, men den er god nok: Smil smitter

Et nyt studie har bevist, at du smiler, når andre smiler. Du husker nemlig følelser, du tidligere har knyttet til ansigtsudtrykket. Det styrker ifølge studiet din medfølelsesevne

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

'Smil, det smitter!'

De fleste tvære teenagere eller utilfredse kærester har formentligt fået den lidt klichéprægede opfordring med på vejen en gang eller to.

Men der er faktisk noget om snakken. Det skriver Videnskab.dk.

Evnen til at aflæse andres ansigtsudtryk og følelser, og måske endda opleve dem selv, styrkes nemlig, når vi spejler deres ansigtsmimik, beskriver et nyt studie, som er publiceret i tidsskriftet Trends in Cognitive Sciences.

Studiet er et ’review’, hvor en forskergruppe af socialpsykologer fra University of Wisconsin har samlet tidligere studier for at undersøge evidensen for en sammenhæng mellem simulation af ansigtsudtryk og aflæsning af følelser.

Læs mere på Videnskab.dk: Dit smil afslører, når du er frustreret

Det er ikke kun smil, der smitter. Også triste eller vrede ansigtsudtryk vil ofte finde vej fra person til person.

Ansigtsspejling skaber større medforståelse
Spejlingen af ansigtsudtryk i sociale situationer foregår oftest ubevidst.

Hvis du eksempelvis sidder over for en trist ven, vil du sandsynligvis - uden at lægge mærke til det – overtage vedkommendes nedtrykte ansigtsfolder. Det hjælper dig nemlig med at genkende din vens følelser, fordi du automatisk henledes på tidligere oplevelser, hvor du havde samme triste mine. Dermed kan du møde din ven med større medforståelse og empati.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor har nogle mennesker smilehuller?

Samme mekanismer gør sig gældende, hvis det er et smil, du bliver smittet af.

- Du reflekterer over dine følelser, og så skaber du en eller anden form for genkendelses-vurdering. Det giver dig muligheden for at handle passende over for personen, hvis ansigtsudtryk du spejler – og vurdere om du skal nærme dig eller helt undgå vedkommende, siger Paula Niedenthal, som er socialpsykolog ved University of Wisconsin og medforfatter på studiet, tilsciencedaily.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Mænd bedre end kvinder i smileforsøg

Vi simulerer for at forstå verden
Ifølge lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet Signe Allerup Vangkilde er studiets konklusioner ikke banebrydende nye, men hun kalder det 'et glimrende ’review’ over de beviser, der findes for at simulation er vigtigt for at aflæse følelser.'

- For at forstå verden omkring os, andre mennesker, så simulerer vi, hvordan de har det. Forskere har vist, at når man iagttager andre menneske smile, surmule eller gabe, så er der noget i ens eget motorsystem, der går i gang. Også selvom man ikke kopierer ansigtsudtrykket, forklarer Signe Allerup Vangkilde.

Hun skelner mellem den postulerede simulation, som man ikke nødvendigvis er i stand til at se, og så den åbenlyse automatiske simulation, hvor et gab eller et smil decideret ’smitter’. Både den synlige og usynlige simulering styrker evnen til at aflæse andres ansigtsudtryk og gennemskue deres følelser.

Læs mere om, hvordan aflæsning af andre menneskers følelser sker på millisekunder, på Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kan jeg bruge matematik til at vinde i Lotto?

Star Wars-lyssværd ville formentlig være verdens farligste våben

Baby-dino havde vokseværk af dimensioner

 

9 kommentarer
Vis kommentarer