Troldmænds besværgelser bliver afsløret af ny teknologi

Ved hjælp af højteknologisk udstyr er danske forskere i stand til at afkode forhistoriske tekster

Selvom det nok ikke er Harry Potter, der har skrevet de forhistoriske besværgelser, så er det stadig en meget interessant udvikling i dansk forskning. (Foto: AP)
Selvom det nok ikke er Harry Potter, der har skrevet de forhistoriske besværgelser, så er det stadig en meget interessant udvikling i dansk forskning. (Foto: AP)

For omkring 1.300 år siden opsøgte en muslim en troldmand i byen Jerash i Jordan. Troldmanden var jødisk, men muslimen vidste, at hans magi var gammel og stærk, og han havde så inderligt brug for hjælp. Måske til beskyttelse mod ondskab eller måske til at opnå sin udkårnes gunst, vi ved det ikke.

Besværgelsen blev skrevet på en tynd sølvplade, rullet sammen og gemt i en amulet. Det skriver videnskab.dk.

Læs hele artiklen – og se eksempler på besværgelser fra oldtiden - på Videnskab.dk

Den slags små sammenrullede glimt ind i menneskers inderste følelser, frygt og drømme, gemmer der sig mange af rundt omkring på museerne, men de er så skrøbelige, at ingen har kunnet folde dem ud og læse dem. Før nu.

Med sølvrullen fundet i 2014 er det lykkedes et hold forskere, ledet af arkæolog og professor Rubina Raja ved Aarhus Universitet, at bruge CT-skanning og avanceret 3D-software til at 'folde' sølvpladen fra Jerash ud virtuelt og se teksten.

Læs også på Videnskab.dk: Barbarisk fund: Vores forfædre bar ligrester på kæppe

- Det er første gang, at det nogensinde er gjort på en komplekst foldet rulle, og denne her teknik kan bruges på hvad som helst af arkæologiske artefakter, der er udsat for tryk, rulning eller foldning,-  siger Rubina Raja.

Metoden åbner for at læse en række ting, der hidtil har været ulæselige.

- Der er helt klart nogle spændende nye perspektiver i det her, fordi vi kan få adgang til dokumenter, og vi kan det gøre det uden at ødelægge kildematerialet,-  siger en anden arkæolog, Søren Lund Sørensen ved Freie Universität Berlin, som ikke har deltaget i studiet.

Den lille amulet blev fundet i 2014 under en udgravning, som Rubina Raja leder sammen med Achim Lichtenberger ved Ruhr-Universität Bochum, Tyskland.

Jerash er en stor by, som er specielt interessant, fordi den har været beboet af forskellige kulturer fra den græske antik over det romerske imperium frem til den tidlige islamiske periode fra midten af 600-tallet.

Byen fik et brat endeligt med et voldsomt jordskælv i år 749, og udgravningsområdet har ligget urørt siden.

Læs også på Videnskab.dk: Se mumie-hundehvalpen, der blev ædt op af flåter

I 2014 gravede de sig knap to meter ned gennem brokkerne af, hvad der viste sig at være en sammenstyrtet bolig. Hele førstesalen var styrtet ned i stueetagens køkken, og under brokkerne lå en rig samling af fantastiske genstande - hele glasflasker, mønter, nåle og vægte, keramik, en del perler og guldsmykker.

- Og så var der denne her rulle, -  siger Rubina Raja.

En lille, buttet fem cm lang metalcylinder, revnet og korroderet, men som indeni gemte på den sammenrullede og krøllede sølvplade.

- Sølvpladen er kun 0,01 cm tyk - den er virkelig tyndt slået. Det er et pragteksemplar,-  siger Raja.

Læs også på Videnskab dk: Forskere løser gåde om mystiske cirkler ved Møns Klint

Den første linje består af magiske græske tegn, som besværgelser ofte indledes med, mens resten er arabiske tegn. Men de kan bare ikke læses.

- Vi har haft den ude til verdens førende filologer, og alle kommer til konklusionen, at de ikke kan læse det, og det må være pseudo-arabisk. De er ret skuffede,-  siger Rubina Raja.

- Ofte skrev man i et hemmeligt magisk sprog, der ikke betød noget, men man skal huske, at meget få mennesker i antikken kunne læse og skrive, så skrift i sig selv havde en magisk værdi.-

Hun tolker besværgelsen, som om den er skrevet af professionel magiker, der kunne skrive på semitisk og græsk, men en dag fik besøg af en arabisk person, som også ville have en besværgelse.

Så skrev magikeren med den slags arabiske bogstaver, han nu lige kendte, og den arabiske person gik hjem og gemte amuletten i huset.

- De var aldrig ment til at blive læst igen, så det var egentlig lige meget, at der ikke stod noget,-  siger Raja.

Andre artikler på Videnskab.dk:

'Vampyrgrav' fundet i forhistorisk ruinby

Se de fascinerende fotos fra krigen i 1864

Din ven kan være heks
 

0 kommentarer
Vis kommentarer