Twerkende påfugle-edderkopper leger med lyset

De bittesmå, twerkende påfugleedderkopper er kendt for deres farverige bagdele, og nu ved forskere, hvor spindlerne får dem fra

Så skal der twerkes - i flotte farver. Polfoto
Så skal der twerkes - i flotte farver. Polfoto
Følg Videnskab

I dyreriget er det hannerne, der har de farverige bukser på. Således også hos påfugleedderkopperne, skriver Videnskab.dk.

Deres bagdel kan have et væld af farver, og når de vil lokke damerne til, danser de en dans, hvor de bogstaveligt talt vrikker med måsen.

Forskere har dog undret sig over, hvordan de bittesmå edderkopper, som kun er mellem fire til syv millimeter, får deres farver.

Se en video af de edderkoppernes lækre bagdele på Videnskab.dk.

De fleste dyr og planters farver skyldes nemlig pigmenter. Men påfugleedderkoppen har så klare blå farver, at det ifølge forskere ikke kan være pigment.

Nu har et hold forskere fra University of Groningen og University of Pittsburgh ifølge Videnskab.dk fundet ud af, at farven kommer fra lyset, som edderkopperne manipulerer med deres mikroskopiske skæl.

Forskerne har set nærmere på edderkoppen Maratus splendens, som på sin bagdel har, hvad der ligner et ’bulls eye’ i rødt tegnet på en flot, blå baggrund.

Her zoomede de helt ind på det lille dyr, som kun er omkring fire millimeter lang, og fandt ud af, at dyret bruger to mekanismer til at danne farver.

Læs også på Videnskab.dk: Din guide til sex i naturen

Edderkoppen bruger pigmenter, ligesom mennesker og blomster, til at danne farverne rød, hvid og cremefarver. Men den blå farve er lidt anderledes komponeret.

Bittesmå nanostrukturer i skællene sørger for at reflektere bestemte bølgelængder af lyset – i dette tilfælde de bølgelængder, som er blåviolette. Og det har forskerne ikke set hos andre dyr før.

- Ved at forstå den fysiske produktion af farver, får vi en indsigt i mulighederne og begrænsningerne i livet. Det giver simpelthen en nøgle til evolutionsstudier, siger professor Doekele Stavenga fra University of Groningen, der er hovedforfatter til studiet, til nationalgeographic.com.

Læs også på Videnskab.dk: Fører lortelugt til sikker sex?

Grunden til, at resultaterne af det nye studie ifølge Doekele Stavenga kan være vigtigt for evolutionsstudier af edderkopperne, er, at forskerne har undret sig over, om hunnen M. Splendens overhovedet kan se de klare farver på hannen.

Hvis ikke, ville det være spild af energi.

Men det mener professor Nathan Morehouse fra University of Pittsburgh, at de kan.

- Vi har et meget godt bevis for, at de her dyr kan se farver. Det er ingen overraskelse, at de kan se blå, men det er et twist, at de også kan se rød, siger Nathan Morehouse til National Geographic.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Danske forskere bekræfter: Rygning slanker

Dit indre ur kan afgøre, om du bliver syg

Luftforurening er værst, når vi er indendørs

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+