Annonce:
Annonce:

Uanset livsstil: Indre ur afgør, om du dør tidligt

Vi har alle sammen en naturlig aldringshastighed, og det forklarer, at nogle dør i en ung alder, selvom de lever sundt, viser nyt studie

Arkivfoto: Apple
Arkivfoto: Apple
Annonce:
Følg Videnskab

Måske har det undret dig, at nogle mennesker kan spise sundt og dyrke motion hele livet, og alligevel dø i en yngre alder end andre.

Nu kan et nyt studie måske forklare, hvorfor en sund levevis ikke altid er en garanti for et langt liv, skriver The Guardian ifølge Videnskab.dk.

- Der er folk, der er veganere, sover 10 timer hver nat og har jobs med et lavt stress-niveau, og alligevel ender de med at dø i en ung alder. Vi har vist, at nogle mennesker har en hurtigere naturlig aldrings-rate, siger biostatistikeren Steve Horvath, der ledte det nye studie, til The Guardian.

Læs også hos Videnskab.dk: Pokkers: Penis falder af efter sex

Forskerne har undersøgt kemiske forbindelser og fundet ud af, at en høj biologisk alder – som ikke er det samme som den reelle alder – var forbundet med en tidlig død.

Annonce:

Det betyder, at alle mennesker har et slags 'indre ur', der er er indstillet til en bestemt naturlig aldringshastighed. Den har betydning for, hvor hurtigt vores krop bliver ældre, og dermed hvornår vi ender under jorden på kirkegården.

For de 5 procent som ælder hurtigst, viste risikoen for at dø, i hvilken som helst reel alder, sig at være 50 procent højere end for gennemsnittet.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Den rigtige kost kan bremse kroppens aldring

Forskerne fandt, at sundhedsindikatorer som rygning, blodtryk og vægt stadig har den vigtigste indvirkning på, hvornår mennesker dør, med samtidig spiller den naturlige aldring også ind.

- Kvinder ældes altid en smule langsommere end mænd. Det handler ikke om livsstil, det er denne naturlige aldringsproces, der favoriserer kvinder, siger Steve Horvath.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Aging.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kan mennesket leve for evigt?

Se Danmarks ældste lig i øjnene

Han dræbte verdens ældste dyr

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Annonce:
AFSLØRINGAFSLØRING
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: