Uhyre sjældent beslag med vikingegud fundet i Østsjælland

Det er formentlig et billede af guden Loke, der pryder et beslag fundet på vikingebopladsen Ågård ud for Køge. Fundet er i særklasse, vurderer arkæologer

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Siden udgravningerne på vikingebopladsen Ågård nær Køge, som Videnskab.dk tidligere har skrevet om, begyndte, er det væltet op med unikke fund fra vikingetiden. Udgravningerne begyndte som den første storstilede eftersøgning i området for at forstå det vikingelandskab, som pladsen var en del af.

Det nyeste skud på stammen af store fund fra Ågård er et beslag med et meget sjældent Loke-motiv. Fundet er gjort af detektorfører Knud Kristian Laursen. Det skriver Videnskab.dk.

- Beslaget har siddet på et bælte eller en rem. Loke-motivet er meget, meget sjældent. Vi kender kun Loke-figuren fra Uppåkra i Sverige, som er en af de helt store lokaliteter fra vikingetiden. Det, at vi pludselig gør et sådant fund i Danmark på Ågårdpladsen, er vi ret begejstrede for,-  fortæller arkæolog Nanna Holm til Videnskab.dk.

Beslag forestiller Loke i fugleham
Det nyfundne beslag er i bronze, og ifølge Nanna Holm forestiller det Loke liggende på maven iklædt fugleham. På den firkantede del af spændet, som sandsynligvis vendte opad, ses fuglehalen og vingerne. Halsen er nærmest en perlekæde, der symboliserer overgangen mellem fuglens krop og Lokes hoved, som kigger fremad mod spidsen af spændet.

Læs mere hos Videnskab.dk: Vikingeboplads kaster lys over magtkamp om Blåtands borg

- Det kræver god fantasi, når man skal kigge på disse ting,-  anerkender Nanna Holm.

Det tilslutter Jens Ulriksen, som er arkæolog og museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark, sig.

- I vores fortolkning af beslaget så vi på, hvilke figurer i nordisk mytologi der ifører sig et fugleham. Der er ikke ret mange. Det kunne også være jætten Tjasse, Freja eller Odin, men vores umiddelbare bud er, at motivet forestiller Loke. Men vi kan jo ikke være sikre. Vi tolker ud fra en 21. århundredes bevidsthed, men den passer jo ikke nødvendigvis med det, som foregik for 1000 år siden,-  siger han.

Loke skulle formentlig beskytte mod det onde
Beslaget har været båret af en mand, men Nanna Holm og Jens Ulriksen ved ikke, hvilken betydning bæreren har tillagt det. I deres brainstorm er teorier om sikkerhed mod Ragnarok og evighed ungdom kommet op, men intet er afklaret.

Læs mere hos Videnskab.dk: Vikingerne tog måske på togt for at finde singlekvinder

- For os i dag er Loke en sagnomspunden figur, som adskilte sig ved at være en hybrid mellem en jætte og en gud. Han forårsagede kaos for de andre guder, men i sidste ende endte det altid med at gavne dem. Da vi har fundet så få figurer af Loke, virker det dog ikke til, at vikingerne har dyrket ham i lige så stor stil som eksempelvis Thor. Men hvordan han har været for de asatroende vikinger, ved vi ikke -  siger Nanna Holm.

Det giver Jens Ulriksen hende ret i.

- Det er lidt mærkeligt. I vores tid opfattes Loke som en kontroversiel figur i gudeverdenen. Han har en fremtrædende rolle i fortællingerne om gudernes liv, men han er samtidig ophav til Midgårdsormen og Fenrisulven, der er gudernes fjender i Ragnarok. Og Loke ender jo selv som gudernes fjende. Jeg tror, der var meget symbolik i vikingetidens smykker, så hvorfor bar nogle vikinger sådan en figur? Uanset hvordan man vender og drejer Loke, er jeg overbevist om, at han som symbol har afværget det onde,-  siger han til Videnskab.dk.

Læs mere hos Videnskab.dk: Hvor meget smadrer julen min krop?

Til sammenligning bar vikingerne også amuletter med slanger, selvom den slangelignende Midgårdsorm endte med at æde Jorden, tilføjer Jens Ulriksen. Slangerne var også afværgende mod det onde.

Andre historier på Videnskab.dk:

Liderligheden peaker til jul og forår

Undgå pinlig tavshed nytårsaften: Her er fun facts til hele aftenen

42 kommentarer
Vis kommentarer