Undervandsby har en overraskende arkitekt

I det græske øhav gemmer sig en mystisk by.

Hvad, man tidligere troede, var en Atlantis-agtig, menneskeskabt undervandsby ud for den græske ø Zakynthos viser sig at have nogle mere naturlige bygningskonstruktører. Det skriver sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

Geologer ved, at der findes to slags undervandsbyer. Dem som er menneskeskabte, og dem som ikke er. Og det viser sig altså, at sidstnævnte er tilfældet for denne by, som blev opdaget af turister på dykkertur i 2014.

Det beskriver et nyt studie publiceret i tidsskriftet Marine and Petroleum Geology.

Læs mere på Videnskab.dk: Myten om Atlantis – fup eller fakta?

Dykkerne ud fra Zakynthos tog billeder af, hvad de troede var resterne af brolagte gangstier og søjlegange under havet. Efter billederne var oploadet på Google Earth igangsatte Grækenland en undersøgelse under havet.

Men ingen menneskeskabte produkter - såsom mønter eller keramik - blev fundet, hvilket gjorde det stadig mere usandsynligt, at 'byen' under havets overflade var bygget af mennesker.   

Undervandsbyens strukturer er derimod skabt af mikroorganismer, beskriver det nye studie ifølge sciencemag.org.

Læs mere på Videnskab.dk: Danskere bag sensationelt arkæologisk fund i Grækenland

'Ruinerne' er således forstenede rester af et naturligt VVS-system under havbunden for gammel kulbrinte. Her er metan og andre typer af kulbrinte udslippet fra havbunden op i vandet ovenover. Mens de var under havbunden har mikroorganismerne i sedimentet brugt kulstoffet i metan som brændstof, hvilket har formet en naturlig cement omkring undervandsstrukturerne.

De resulterende strukturer, som, man tidligere troede, var en undervandsby, betegner geologer som konkretion.  

Den naturlige proces fandt sted for omkring tre milliarder år siden og tog sandsynligvis mellem hundreder og tusinder af år. Det er blot et kort blink i geologisk tid, men en del længere end det ville have taget mennesker at bygge byen. 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Ulven blev menneskets bedste ven mindst to gange
Togforsinkelser kan udryddes med algoritmer og logik
Forskere: Skru op for varmen - og spar penge