Annonce:
Annonce:

USA forbereder sig: Snart går store dele af landet HELT i sort

21. august kommer et bælte af USA til at blive helt sort midt på dagen. Flere millioner mennesker har forberedt sig, og nu går slutspurten i gang

Annonce:
Følg Videnskab

Nedtælling til solformørkelse 2017

I virkeligheden går hele USA - ja, og det meste af jorden gør da også - i sort hver nat. Det bliver jo mørkt.

Men om en måned, bliver et stort bælte på tværs af USA helt mørkt midt på dagen, og folk over hele verden har forberedt sig på det i flere år.

21. august er den store dag, hvor årets totale solformørkelse rammer, og i år bliver der altså aldeles gode betingelser for at se den. Nogle gange er solformørkelserne næsten ikke til at se, fordi de ligger over et område, hvor der kun er hav eller på en af polerne. I år strækker den sig tværs over USA, og det giver næsten urimeligt gode betingelser for at se det sjældne fænomen.

Artiklen fortsætter under billedet:
31731805.jpg

Dommedag snart: Sådan kan solstorm lukke Europa ned

Annonce:

Fra vest til øst
21. august klokken lidt over ni om morgenen lokal tid (se nedtælleren øverst) bevæger solformørkelsen sig ind over dele af delstaten Oregon på vestkysten af USA.

Lincoln City bliver således den første by, der oplever formørkelsen.

Fire timer senere kommer formørkelsen til østkysten efter en lang tur over landet. Charleston i South Carolina bliver den sidste by, hvorfra man kan se månen gå ind over solen fra kontinentet.

12,2 millioner mennesker bor på linjen, hvor solformørkelsen rammer, men NASA forventer, at flere millioner fra både ind- og udland vil strømme til for at opleve det smukke himmelfænomen.

Således har der i flere måneder - endda år - været udsolgt hos hoteller nær totalitetslinjen, og det er på nuværende tidspunkt endda svært at købe sig til teltpladser flere steder.

Især i de områder hvor der er store stats- eller nationalparker, og hvor lokale i samarbejde med NASA har arrangeret festivaler i anledning af, at det bliver nat omkring to minutter midt på dagen.

Annonce:

Noget med månen, solen og jorden
I gamle dage mente man, at den mystiske solformørkelse midt på dagen var lig med dommedag. Dyrene blev forvirrede, fordi det blev mørkt utroligt hurtigt, og få minutter senere kom lyset igen.

Ingen kunne forklare den mærkelige og meget korte nat, der pludselig dukkede op, men i dag ved forskerne, hvorfor solen bliver mørk.

Solformørkelse sker, når solen, månen og jorden står i linje med hinanden i en vinkel, hvor månen dækker hele solskiven. Fra månen går ind over solen, til den er væk igen, går der omkring halvanden time - plus minus nogle minutter alt efter, hvor man befinder sig.

NASA oplyser, at en total solformørkelse kommer til det samme sted på jordkloden gennemsnitligt hvert 375. år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: