Usædvanligt vejr får Indlandsisen til at smelte med rekordfart

Markant mere regn over Indlandsisen i Grønland får isen til at smelte endnu hurtigere.

Øget regn om vinteren accelerer smeltehastigheden på Indlandsisen i Grønland, hvilket kan få katastrofale konsekvenser for klimaet og vandstandene i fremtiden.

Det skriver BBC News ifølge Videnskab.dk.

Den dystre konklusion stammer fra et nyt videnskabeligt studie, hvor forskere fra Ocean Research Center i Tyskland har undersøgt mængden af regn om vinteren og dens effekt på den grønlandske Indlandsis.

Læs mere på Videnskab.dk: Første kort over flåter i Skandinavien: Blodsugerne flytter nordpå

På baggrund af satellitbilleder og data fra 20 vejrstationer i Grønland, viser forskerens resultater, at der i perioden mellem 1979 og 2012 er kommet markant mere regn – også i vinterperioden.

Hvor der i 1979 faldt omkring 2 regnskyl i vinterperioden, var tallet i 2012 steget til 12 regnskyl.

Generelt er der faldet mere og mere regn i perioden, og i over 300 tilfælde har det medført en markant reducering af is og sne.

Læs mere på Videnskab.dk: Dansk mand bøvlede med dårlig lugtesans: Havde tand i næsen

Når først regnen falder, smelter isen og efterlader overfladen mørkere, hvilket holder på energien fra Solens stråler og dermed får isen til at smelte endnu hurtigere, forklarer studiets hovedforfatter, Marilena Oltmanns, til BBC ifølge Videnskab.dk.

At det er den globale opvarmning, der er skyld i de øgede regnskyl i Grønland, »er ikke raketvidenskab«, mener Jason Box, der er professor i glaciologi (isforhold) på De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Han er ikke involveret i studiet, men genkender resultaterne fra sin egen forskning i Indlandsisen fra 2015, fortæller han til BBC News ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Baby T. rex var dunet og nuttet, mener forskere

Se billederne: ’Skjult verden’ opdaget i Australien

Pokkers: Penis falder af efter sex