Annonce:
Annonce:

Utroligt: Kæmpesø var større end Middelhavet

Annonce:
Følg Videnskab

Den forhistoriske kæmpesø Paratethys indeholdt 10 gange mere vand end alle nutidens søer tilsammen.

Det, som i dag er Sortehavet, udgjorde engang hjertet af verdenshistoriens største sø, kaldet Paratethys, der strakte sig fra alperne i Østrig til stepperne i det centrale Kazakhstan.

Det fortæller forskere i et nyt studie, skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

Meget af Paratethys’ historie har indtil nu været tabt til fortiden, men en gruppe forskere har i et nyt studie kortlagt søens tilblivelse og de gigantiske begivenheder, som påvirkede dens udvikling.

Læs mere på Videnskab.dk: Forsvundet kontinent fundet mere end 1.600 kilometer under Europa

 

Paratethys blev forvandlet fra et indhav til en sø for 12 millioner år siden i den miocæne periode, efter kontinentalpladernes bevægelser afskar søen fra resten af verdenshavene.

Annonce:

Adskillelsen førte til fem millioner års separat evolution for dyrene, der var fanget i denne ‘nye’ sø, som var nødt til at tilpasse sig deres nye, mere begrænsede miljø.

'Søen havde usædvanligt endemisk (lokalt, red.) dyreliv, inklusive delfiner og hvaler—med nogle af de mindste i Jordens historie blandt dem,' fortæller havpattedyrsforsker Pavel Gol’din i en pressemeddelelse fra Utrecht University ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se en illustration af hvalerne.

Livet trivedes i Paratethys en overgang, da søen var på sit største og dækkede over et område på 2,8 millioner km2. Altså, var den større end Middelhavet, som dækker cirka 2,5 millioner km2, skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Dykkere gør deres livs fund i undersøisk hule

 

Men over millioner af år forvandlede klimaet og de geologiske processer Paratethys til en våd, giftig ødemark af småsøer, og det liv, som ikke uddøde, blev sygeligt og deformt.

Annonce:

'Det må have været en post-apokalyptisk, forhistorisk verden, en akvatisk version af Mad Max’ ødemarker,' fortæller geolog Wout Krijgsman til ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

Den største katastrofe var en 250.000 år lang tørkeperiode fra for 7,9 millioner år siden, hvor vandstanden i søen faldt med op til 250 meter.

Med tiden førte disse klimaforandringer til store ændringer i det eurasiske landskab, og efter at de sidste rester af Paratethys var drænet ud i Middelhavet, kunne landlivet nyde godt af de store græsstepper, som opstod, hvor søen engang var.

Andre artikler på Videnskab.dk

Jordens undergang: Her er de tre største trusler

Hvor mange kontinenter findes der?

Vores blå planet er tør: Så lidt fylder Jordens vand

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: