Annonce:
Annonce:

Var der virkelig så mange voldtægter i middelalderen?

Ifølge tv-serier som ‘Game of Thrones’ og ‘Vikingane’ på NRK var voldtægt engang almindelige. Men er det rigtigt?

Annonce:
Følg Videnskab

Tænder man for tv-serien Game of Thrones, så er det kun et spørgsmål om tid, før der sker noget ubehageligt.

I mange bøger og film er skildringen af middelalderen gerne fuld af seksuelle overgreb, men sådan har det ikke helt set ud i virkeligheden, skriver forskning.no, ifølge Videnskab.dk.

Få spor efter voldtægt i middelalderen
- Ser vi på Skandinavien, så der er intet, der tyder på, at voldtægt var mere almindelig i middelalderen end i de to efterfølgende århundreder, fortæller Fredrik Charpentier Ljunqvist.

Han er historiker ved Stockholms Universitet og har i to studier gransket netop voldtægt i middelalderen. De to århundreder efter middelalderen var 1500-tallet og 1600-tallet.

Læs også på Videnskab.dk: Sexbilleder: Mænd kigger på kroppen og kvinder på ansigtet

Annonce:

Hans Jacob Orning er ekspert i middelalderen ved Universitetet i Oslo. Han påpeger, at forskerne ville have fundet langt flere spor efter voldtægter i den omfattende mængde litteratur, vi har fra middelalderen, hvis det virkelig var mere almindeligt dengang.

- Kulturen i vikingetiden og middelalderen var en æreskultur, og kvinderne var en helt afgørende del af denne kultur. Voldtægt af en kvinde ville ikke blot være et overgreb mod kvinden selv, men også samfundet omkring hende, forklarer Hans Jacob Orning, der tilføjer:

- Derfor blev voldtægt straffet med den strengeste straf, som man havde dengang. Voldtægtsforbryderne blev dømt fredsløse. Enhver kunne dræbe en voldtægtsforbryder uden selv at risikere straf.

Læs også på Videnskab.dk: Hjælp: Hvad er det for en mærkelig edderkop?

Mere end 50 seksuelle overgreb
'Game of Thrones' er en amerikansk tv-serie baseret på bøgerne 'En sang om is og ild' af forfatteren George R.R. Martin. I Danmark bliver serien vist på HBO Nordic.

Annonce:

Første sæson blev vist i 2011, og da vi nåede frem til femte sæson havde langt de fleste kvindelige karakterer – Sansa Stark, Cersei Lannister, Daenerys Targaryen, Meera Reed, Gilly og yderligere 24 kvinder – været udsat for enten voldtægt eller voldtægtsforsøg.

Læs også på Videnskab.dk: Barbarisk fund: Vores forfædre bar ligrester på kæppe

'Game og Thrones' er en fantasy-serie, men forfatteren til bøgerne, som serien bygger på, George R.R. Martin, er helt bevidst om, at han er inspireret af hvad, han mener, må have været en meget brutal middelalder.

En blogger, der fulgte med i serien, producerede statistik over antallet af voldtægter og voldtægtsforsøg, som hun var vidne til, og i 2015 var hun nået lidt over 50.

Men ifølge Fredrik Charpentier Ljunqvist fra Universitetet i Stockholm har det altså langt fra været almindeligt.

- Siden voldtægt blev anset for en meget alvorlig forbrydelse i middelalderen, er der kun lidt, der taler for, at det kan havde været almindeligt, siger han og fortsætter:

- Vi skal også huske på, at den katolske kirke havde et stærkt greb om samfundene i Norden i løbet af størstedelen af middelalderen, og den anså al udenomsægteskabelig aktivitet som noget kriminelt.

Du kan læse hele historien på Videnskab.dk, der også beskriver nogle af de tilfælde af voldtægter i middelalderen, som man kender til.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: