Vikinger får skylden for historisk nedslagtning af dyr

Rester fra de uddøde hvalrosser skyller stadig op på de islandske strande

Følg Videnskab

'Hedningene vanhelligede Guds helligdom, hærgede vort håbs hus og trampede på helgenernes kroppe, som var de skidt på gaden.*

Således beskrev en munk i York vikingernes første plyndringstogt på Lindisfarne-klosteret i England i 793. Angrebet skulle blive det første af mange, da vikingerne spredte død og ødelæggelse langs de europæiske kyster gennem mere end 250 år.

Men nu tyder noget på, at det ikke kun var de lokale befolkninger af mennesker, som blev ofre for vikingernes tilkomst. Det skriver Videnskab.dk.

Et hold internationale forskere fra Island, Holland og Danmark er kommet frem til, at bestanden af hvalrosser på Island uddøde ganske kort tid efter, at vikingerne slog sig ned på øen omkring år 870, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Læs mere på Videnskab.dk: Han dræbte verdens ældste dyr

Forskerne har fundet ud af dette gennem DNA-analyser og ved brug af kulstof 14-metoden. Her er de blandt andet kommet frem til, at den islandske bestand af hvalrosser havde en unik genetisk sammensætning, som ikke findes blandt nogen nulevende hvalrosser.

Resultaterne fra dette har de lagt sammen med studier af islandske stednavne og gamle islandske sagaer, hvor jagten på hvalrossen, som på det tidspunkt gennem tusindvis af år havde eksisteret på Island, bliver beskrevet.

At vikingerne udryddede den islandske hvalros så hurtigt, hænger sammen med, at hvalrossens stødtænder dengang var en luksushandelsvare, som var i høj kurs.

Læs mere på Videnskab.dk: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Ifølge forskerne bag studiet er den islandske hvalros’ uddøen et af de tidligste eksempler på en lokal marineart, der er blevet udryddet, efter at mennesker er kommet til.

- Det føjer nyt til debatten omkring menneskets rolle i forbindelse med udryddelsen af megafauna. Der er altså flere og flere beviser for, at hvor end mennesker dukker op, så går det ud over det lokale miljø og økosystemer, siger adjunkt Morten Tange Olsen, fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, der er en af forskerne bag studiet.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvilke vikinger var mest barske: Danske eller norske?

Fascinerende billeder: Se kæmpefossiler fra massestranding af hvaler

Dårlig søvn varsler tidlig død

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+