Vikingers indvoldsorme har givet dig farlig lungesygdom

Vikingerne var voldsomt plaget af indvoldsorme, men udviklede et genetisk forsvar mod generne. Denne arvelige egenskab kan nu kobles til lungesygdommen KOL hos rygere, viser britisk studie.

Vikingerne - altså dem, der levede for 1000 år siden, og ikke disse udklædte spaniere - var voldsomt plaget af indvoldsorme. (Arkivfoto: AP)
Vikingerne - altså dem, der levede for 1000 år siden, og ikke disse udklædte spaniere - var voldsomt plaget af indvoldsorme. (Arkivfoto: AP)

Arkæologiske udgravninger i Danmark af vikingelort har tidligere vist, at vikingerne led af massive ormeinfektioner, fordi de var uhygiejniske og levede for tæt sammen med deres dyr. Det skriver Videnskab.dk.

Nu har britiske forskere fundet ud af, at kroppens forsvar mod ormene, et bestemt enzym, der er skyld i Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL), blev udviklet allerede i vikingetiden som forsvar mod de ulækre orme.

Læs mere på Videnskab.dk: Se, hvordan rygning gør dig rynket før tid

Enzymet med det mundrette navn ’alpha-1-antitrypsin’ (A1AT) har beskyttet vikingernes lunger og lever mod orme, eller rettere mod såkaldte proteaser, der både bliver produceret af celler i immunsystemet, men også af parasitter.

Mangler man enzymet, kan det føre til nedbrudt lungevæv og lungesygdomme.

Læs mere på Videnskab.dk: Danske forskere bekræfter: Rygning slanker

- Vikinger har spist forurenet mad, og parasitterne herfra har migreret til blandt andet lunger og lever, hvor de proteaser, der er blevet frigivet, har været skyld i sygdom, - siger Richard J. Pleass til Psys.org, der er professor på Liverpool School of Tropical Medicine og hovedforfatter på studiet.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

Læs mere på Videnskab.dk: Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud

Kronisk lungemfysem og KOL påvirker over 300 millioner mennesker, hvilket svarer til næsten 5 procent af verdens befolkning.

Den eneste arvelige risikofaktor for sygdommen er mangel på enzymet A1AT, og denne risiko øges ved tobaksrygning.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sex én gang om ugen er nok til at gøre par lykkelige

Forskere: Sukker i maden er værre end salt

Myte-drab: Protein efter træning får ikke muskler til at vokse ekstra