Vild måling: Jorden er blevet stille

Jorden er faldet til ro, viser nye målinger

Jorden. Foto: Colourbox
Jorden. Foto: Colourbox
Følg Videnskab

Fra marts til maj i år har været den mest stille periode nogensinde målt, siden man begyndte at optage seismografisk støj.

Det viser et nyt studie fra Royal Observatory of Belgium, der sammen med fem andre institutioner fra hele verden kan fortælle, at coronastilheden har været målbar helt ned under Jordens overflade.

Det skriver Imperial College London i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk, der viser en video af de færre bølger under Jorden.

'Vores studie understreger på unik vis, præcist hvor meget menneskelig aktivitet påvirker den solide jord. Det kunne gøre det nemmere for os at differentiere mellem menneskelig og naturlig støj i fremtiden,' siger professor Stephen Hicks fra Imperial College London, der er medforfatter på studiet.

Forskerne har brugt seismografisk data fra 268 stationer i 117 lande.

Læs mere på Videnskab.dk: Coronavirus: Alt om de nyeste tal, symptomer og behandling

De har målt Jordens såkaldte ’seismografiske støj’, der rejser i bølger. Målingerne viser, at mængden af vibrationer, der er koblet til menneskelig aktivitet, er faldet med 50 procent i perioden marts til maj 2020.

Særligt gælder det for de befolkningstunge områder såsom New York, men det har også været muligt at måle stilheden dybt under jorden på mindre befolkede områder, ifølge pressemeddelelsen.

For seismologerne er der en fordel ved den mindre støj. Verden har nemlig været så stille, at det har været muligt at høre Jordens naturlige brummen meget tydeligere.

Billedetekst:  En seismograf viser stilheden falde over England. Til venstre ser du inden nedlukningen (Graf: Imperial College London)
Billedetekst: En seismograf viser stilheden falde over England. Til venstre ser du inden nedlukningen (Graf: Imperial College London)
 

Forskerne håber, den indsamlede data kan gøre det nemmere at høre jordskælv og andre naturkatastrofer, fordi man nu kender bedre til Jordens egne lyde. 

'Nedlukningen […] har givet os et lysende indblik i, hvordan menneskelig og naturlig støj påvirker Jorden. Vi håber, det indblik vil skabe grobund for nye studier, som kan hjælpe os til at forstå Jorden bedre og fange dens naturlige signaler, vi ellers havde overhørt,' siger Hicks ifølge pressemeddelelsen.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Science.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Må man koge vand to gange?
 

Dør man øjeblikkeligt ved halshugning?


Hvad er den bedste konditionstræning?
 

Seneste nyt

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.