Vild septemberhimmel: Denne dag får vi både supermåne og blodmåne

Der bliver hele to spektakulære himmelfænomener at få øje på, på én og samme septembernat i år

Natten mellem den 27. og den 28. september kan du opleve hele to flotte fænomener på nattehimlen - hvis der altså er skyfrit. (Foto: POLFOTO)
Natten mellem den 27. og den 28. september kan du opleve hele to flotte fænomener på nattehimlen - hvis der altså er skyfrit. (Foto: POLFOTO)

Natten til mandag den 28. september kan natteravnene – eller de meget morgenfriske danskere – blive vidner til to helt spektakulære himmelfænomener. På én og samme nat vil månen nemlig både vise sig fra sit allerlyseste og fra sit allermørkeste.

I starten af natten, omkring klokken 3, natten mellem søndag den 27. september og mandag den 28. september, vil månen nemlig være meget tæt på jorden og samtidig være fuld. Et fænomen, som går under navnet ’Supermåne’.

- Det er sådan, at månens afstand til jorden varierer. Supermånen er en fuldmåne, som indtræffer, mens månen er i sin nærmeste afstand til jorden, og kaldes også for en ’fed fuldmåne’, forklarer astrofysiker fra Danmarks Tekniske Institut, Michael Linden-Vørnle, til Ekstra Bladet.

Præst advarer: Solformørkelsen kan blive jordens undergang

Men kort tid efter vil den store måne delvist forsvinde, og et nyt og mere sjældent fænomen opstår på nattehimlen: Blodmåne.

- Den nat får vi en total måneformørkelse, fordi månen bevæger sig ind i jordens skygge. Fænomenet kaldes af nogen for ’blodmåne’, fordi månen får en rød farve, siger Michael Linden-Vørnle.

Farven afhænger meget af jordens atmosfære, og det er ifølge astrofysikeren endnu for tidligt at afgøre præcis hvor rød månen bliver natten til den 28. september. Sker der et stort vulkanudbrud et sted på jorden lige før blodmånen indtræffer, kan månen blive meget rød. Andre gange fremstår den i mere sarte, lyserøde toner.

Så meget tjener Astro-Andreas

- Farven opstår, når jorden kaster skygge på månen, og solens røde lys filtreres gennem jordens atmosfære. Atmosfæren har nemlig lettest ved at filtrere blåt lys, så det røde slipper lettere igennem, forklarer Michael Linden-Vørnle, og fortsætter:

- Stod man på månen og så ned mod jorden på det tidspunkt, ville man se jorden med en rød ring rundt om. Det er på en måde som at se alle solopgange og alle solnedgange på én og samme tid.

Præst advarer: Solformørkelsen kan blive jordens undergang

Det er meget sjældent, at de to fænomener, blodmåne og supermåne, indtræffer på samme tid, for de to himmelfænomener hænger ikke nødvendigvis sammen. Sidst, begge dele skete i løbet af den samme nat, var helt tilbage i 1982. Og hvis du misser det i år, skal du vente helt til år 2033 med at opleve det igen.

Hvis natten bliver skyfri, har DTU-astrofysikeren helt klart selv tænkt sig at holde sig vågen for at blive vidne til de to flotte himmelfænomener. Vil du også gerne se det, har han et godt råd til, hvornår det er bedst at gå ud og spejde mod himlen.

- Måneformørkelsen begynder allerede klokken 02.11, men hvis du skal stå op for det, er månen totalt formørket klokken 04.11. Klokken halv fem om morgenen vil man kunne begynde at se de røde farver, råder Michael Linden-Vørnle.

Astro-Andreas' pædagog-søster: Han er stadig irriterende

Fænomenet er først helt overstået klokken lidt over 7 om morgenen, så hvis du gerne vil være vidne til hele forløbet, må du nok allerede nu begynde at forberede chefen på blodrøde mandags-øjne.

Tilhængere af den såkaldte ’blodmåneprofeti’ mener, at det er et tegn på dommedag, når en serie på fire måneformørkelser, som falder sammen med seks fuldmåner imellem sig, og uden nogen delvise formørkelser i samme periode, indtræffer. Lige netop sådan en serie af himmelfænomener i den specifikke rækkefølge blev sat i gang den 15. april 2014, hvor den første i en række af fire totale måneformørkelser kunne ’ses’ på himlen.