Vilde gravskatte afslører: Så luksuriøst levede keltisk fyrste

Under udgravningerne af en keltisk fyrstes 2.500 år gamle grav i Frankrig, har arkæologer fundet imponerende gravskatte, der vidner om fyrstens luksusliv

I Lavau i Frankrig har arkæologer opdaget graven efter en keltisk fyrste, som levede omkring år 500 før vor tidsregning.

Den gamle fyrstelige grav har vist sig at være fyldt med fantastiske gravgaver såsom smukt dekoreret keramik og et guldbelagt drikkebæger, skriver Videnskab.dk.

I en pressemeddelelse kalder arkæologer fundet for »exceptionelt«.

- Den afdøde og hans stridsvogn lå i midten af et 14 kvadratmeter stort gravkammer, som er et af de største, der er fundet af arkæologer for denne periode i slutningen af Jernalderen, lyder det i pressemeddelelsen fra Frankrigs Nationale Institut for præventiv arkæologisk forskning (INRAP).

Se flere billeder af den store grav og de imponerende skatte på Videnskab.dk

På Københavns Universitet forsker lektor Morten Warmind i det keltiske folkeslag, som mange kender fra tegneserien Asterix – her går kelterne dog under deres anden betegnelse 'gallerne'.

Morten Warmind synes, det nye gravfund lyder spændende, og han forklarer, at keltiske fyrster blev begravet med pomp og pragt for at demonstrere deres rigdom og magt.

- Keltiske fyrster levede et overordentligt luksuriøst liv. De importerede med stor lyst vin og alle mulige andre luksusvarer fra Middelhavet, fortæller Morten Warmind.

Læs også hos Videnskab.dk: Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

Netop handelen med landene ved Middelhavet er der fundet tegn på i den nyfundne fyrstegrav. I graven er der blandt andet fundet en kedel i bronze, som er omkring en meter i diameter, og som på håndtagene er dekoreret med den græske gud Achelous.

Bronzekedelen blev ifølge pressemeddelelsen fra INRAP lavet af grækere eller etruskere - et folkeslag, som levede i nutidens Italien.

Herudover er der blandt andet fundet en stor kniv, som sidder i en skede og keramik med riflede dekorationer.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Kvinder: En stor penis er ikke vigtig

Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Tag testen: Er du klog nok til universitetet?

2 kommentarer
Vis kommentarer