Annonce:
Annonce:

Vildt forslag: Rumbobler skal bekæmpe klimaforandringer

Med en 'tømmerflåde' af rumbobler placeret mellem Solen og Jorden, kan vi reflektere nok af Solens stråler til at omvende klimaforandringerne, ifølge forskere

Det er rumbobler som disse, lavet ud af tynd, refleksiv film, der ifølge forskerne fra MIT kan hjælpe os med at bremse eller helt standse klimaforandringerne. (Illustration: Paulina Sterpe - MIT)
Det er rumbobler som disse, lavet ud af tynd, refleksiv film, der ifølge forskerne fra MIT kan hjælpe os med at bremse eller helt standse klimaforandringerne. (Illustration: Paulina Sterpe - MIT)
Annonce:
Følg Videnskab

Når vi taler om, hvordan vi kan bremse eller forhindre de massive klimaforandringer, der truer vores planet, falder snakken typisk på to forskellige tilgange.

Den ene er at begrænse udledningen af drivhusgasser - den anden er at hive kulstofferne ud af atmosfæren igen.

Grundlæggende handler begge tilgange om at sørge for, at mindre sollys bliver fanget i vores atmosfære. Og nu har en forskergruppe fra det prestigiøse universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT) fundet en ret vild idé til, hvordan vi kan gøre det: Rum-bobler.

Det skriver Videnskab.dk.

Projektet, som MIT præsenterer på sin hjemmeside, baserer sig på idéen om at bygge rumbobler - man kunne vel næsten kalde dem rum-parasoller - der kan sættes op mellem Jorden og Solen.

Annonce:

Ifølge forskerne ville vi nemlig kunne tilbagerulle klimaforandringerne, hvis vi blot formåede at reflektere 1,8 procent af Solens stråling tilbage ud i rummet, skriver Videnskab.dk.

I laboratoriet har forskerne således eksperimentet med, hvordan man bedst kunne bygge en sådan rumboble. Det endelige resultat er en bobleformet film, der kun er 500 nanometer tyk.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Sol-geoengineering erstatter ikke behovet for at sænke CO2-udledningen

Hvad der måske er endnu mere imponerende er, at forskerne formåede at skabe den under rum-lignende tilstande - i minus 50 grader i et vakuumkammer.

Derfor er det også forskernes håb, at rumboblerne ikke vil behøve at skulle skabes på Jorden, for så at blive transporteret ud til Lagrange-1 punktet mellem Solen og Jorden, ifølge Videnskab.dk.

De vil derimod kunne fabrikeres derude og samles til en slags tømmerflåde på størrelse med Brasilien, der kunne skærme planeten for en del af den stråling, der resulterer i ødelæggende klimaforandringer.

Annonce:

Forskerne lægger meget vægt på, at dette vil kunne skåne vores planet fra de mange problemer, der ville kunne opstå, hvis vi valgte en geoingeniør-mæssig løsningsmodel i vores kamp mod klimaforandringerne.

Der er endnu ikke udgivet et videnskabeligt studie om rumboblerne, men du kan blive klogere på det amerikanske projekt hér.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Mystisk lyskugle forbavsede danske stjernekiggere: Nu er årsagen fundet

Se de forbløffende ‘kunstværker’: Billedskabende kunstig intelligens er i rivende udvikling

Lille, lovende forsøg: Laboratorieskabt hornhinde af grisehud kan give synet tilbage til blinde

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU
Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: