Vildt overset: Sådan vinder fodboldhold i overtiden

Verdens toptrænere er alt for dårligt forberedt på, at mange afgørende kampe går i forlænget spilletid i de største fodboldturneringer. Det afslører dansk professor, som her leverer et væld af nyopdyrkede fodboldfacts – og fortæller, hvorfor Real Madrid står stærkest i Champions League-finalen lørdag

Arkivfoto: Kenneth Meyer
Arkivfoto: Kenneth Meyer

En lille quiz:

Hvor mange fodboldhold, som har nået semifinalerne ved VM eller EM i fodbold siden 1993, har været gennem forlænget spilletid på vej til titlen? Sådan cirka?

En række europæiske toptrænere gætter på, at godt hver tredje semifinalist på et tidspunkt i turneringerne har måttet kæmpe de ekstra 30 minutter, der bliver lagt til, hvis stillingen mellem de to hold er lige efter 90 minutters ordinær kamp.

Trænerne skyder dog helt skævt. I virkeligheden er tallet helt oppe på 85 procent – altså mindst 8 ud af 10 hold – som må gennem forlænget spilletid for at ende på én af de fire øverste pladser. Det skriver Videnskab.dk.

Hvis man ser på samlede tal fra VM, EM og den europæiske Champions League for klubhold, viser det sig, at hele 40 procent af samtlige knockout-kampe havner i forlænget spilletid. (En knockout-kamp er defineret som den afgørende kamp, der afgør, hvem der går videre eller vinder turneringen.)

Og tallet er bare steget og steget gennem de seneste 20 år, hvor flere knockout-kampe er blevet tilføjet de store turneringer.

Læs også på Videnskab.dk: Mystisk ’penis-dyr’ ånder via huden

Trænere 'voldsomt underinformeret' om forlænget spilletid

Det hele er kortlagt i den første store internationale analyse af 120-minutters-kampe, udført af fodboldprofessor Peter Krustrup ved Syddansk Universitet. Han har blandt andet har pløjet sig gennem historiske data om knockout-kampe fra fodboldforbundene FIFA og UEFA og lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt en lang række europæiske toptrænere for klubber og landshold.

'120 minutters-kampe er blevet en meget hyppig forekomst, og det er blevet helt afgørende, at man i nutidens topfodbold kan håndtere den udfordring, hvis man vil have succes i de store turneringer. Forlænget spilletid stiller store krav til spillere og træner og kræver nogle andre nøglekompetencer både fysisk, teknisk, taktisk og mentalt.'

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor får man hovedpine?

'Derfor er det overraskende, at toptrænere, også i lande som Italien og Spanien, der traditionelt når langt i de her turneringer, underestimerer, hvor tit holdene havner i den situation,' siger Peter Krustrup, professor og leder af forskergruppen Sport og Sundhed ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Krustrup får opbakning af Jesper Løvind Andersen, der ud over at være laboratorieleder og seniorforsker på instituttet for sportsmedicin på Bispebjerg Hospital også er konsulent for den fysiske træning i superligaklubben Brøndby.

'Der er jo kæmpe-divergens mellem, hvad cheftrænere og fysiske trænere forventer, og hvad der rent faktisk sker. På den led viser spørgeskemaundersøgelsen, at de professionelle er voldsomt underinformeret,' konstaterer Jesper Løvind Andersen.

Trænere virker alt for dårligt forberedt på forlænget spilletid

Svarene fra trænerne afslører også, at:

Blot 38% af trænerne taler om forlænget spilletid i deres oplæg til spillerne før kamp

Kun 25% har en plan for, hvordan hjælpetrænere skal agere i de få minutters pause, der er mellem ordinær kamp og forlænget spilletid, samt at

Godt halvdelen – 51% - har en detaljeret, nedskrevet strategi for, hvordan de håndterer taktik i forlænget spilletid

Tallene kommer bag på Peter Krustrup selv.

»Set i det lys er 120 minutters-kampe ikke bare understuderet fra forskningens side, men også undervurderet og i mange tilfælde underprioriteret fra trænernes side,« konkluderer han.

Jesper Løvind Andersen stemmer i: »For mig at se bør de tal ligge på 100%, når man går ind til sådan nogle kampe.«

Du kan læse resten af artiklen hos Videnskab.dk.

Læs flere spændende historier på Videnskab.dk:

Stort mysterium i ørkenen er endelig løst

Hvorfor får man sidestik?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær