Vildt satellit-foto: Danmark er brun

Danmark har fuldstændig ændret kulør på grund af tørken -  det viser satellitfotos nede i artiklen

Syn som dette pryder hele landet for tiden. Foto: Ritzau/scanpix
Syn som dette pryder hele landet for tiden. Foto: Ritzau/scanpix

Send dine billeder af tørken, der hvor du befinder dig i Danmark til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224.

Danmark er i den grad blevet brun - solbrun. Store afsvedede arealer er nu så synlige, at de kan ses på satellitfotos fra rummet.

For få måneder siden var Danmark grønt, nemlig i maj, og nu er landet helt brunt og afsvedet, som man kan se på før og efter-billederne nedenfor.

- Vi har blandt andet et meget fint billede af tørkeindekset, hvor man kan se, at langt det meste af Jylland er helt rødt, og der er tørke. Mens Bornholm har lige fået lidt vand inden for den sidste uge - 14 dage, siger Bolette Brødsgaard, vagthavende meteorolog hos DMI.

På Vestsjælland og Odsherred, Lolland-Falster og Fyn er der også rigtig tørt, forklarer hun.

- Jeg kan kun se den højeste tørke på indekset 10, der er i store dele af landet. Det er i Vestjylland, Sønderjylland, Djursland, Trekantsområdet. Hele Fyn, Samsø, store dele af Vestsjælland og Lolland.

- Og også nede i det sydfynske øhav, og Als er der høj tørke. Så det er næsten nemmere at sige, hvor der ikke er høj tørke, siger Bolette Brødsgaard.

Hun fortæller, at hun selv har en amerikansk bekendt, som er i Danmark nu, og han sagde, at Danmark har de samme farver som, der er i Texas lige nu.

Herunder kan du se forskellen fra det grønne Danmark 9. maj 2018 og fra 19. juli 2018 ved at trække i gardinet. Foto: Zoom Earth

Ifølge tørkeindekset på DMI´s hjemmeside holder tørken i den grad stand. I de 14 år, hvor DMI har beregnet tørkeindekset, har der aldrig været så mange tørkedage i løbet af et sommerhalvår som i år.

'I hele juli måned har tørkeindekset på landsplan ligget og svinget mellem 9,9 og 10, der er den højest opnåelige tørkeindeks-værdi. Sammenligner vi med de tidligere år, så overgår tørken i år dem alle, og det kan gå hen og blive endnu mere markant', siger klimatolog Mikael Scharling, som er manden bag tørkeindekset.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.