Virkelighedens Frankenstein: Første legemsdel er skabt i laboratoriet

For første gang nogensinde har forskere fået en rottes forben til at vokse i laboratoriet ud af celler fra dyret. Det er science fiction, som bliver til virkelighed, siger forsker.

For første gang nogensinde har forskere fået en rottes forben til at vokse i laboratoriet ud af celler fra dyret. Det er science fiction, som bliver til virkelighed, siger forsker. (Foto: Colourbox)
For første gang nogensinde har forskere fået en rottes forben til at vokse i laboratoriet ud af celler fra dyret. Det er science fiction, som bliver til virkelighed, siger forsker. (Foto: Colourbox)

Tænk hvis hjemvendte soldater med manglende ben en dag kunne få udleveret et sæt nye stænger - altså vaskeægte lemmer. Det ønskescenarie har et forskerhold fra Massachusetts General Hospital i Boston nu bevæget sig et skelsættende skridt tættere på.

Ud af levende celler har de været vidne til at se et rotte-forben vokse og gro i laboratorielysets skær. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se et billede af det Frankenstein-agtige eksperiment:
 

»Det her er det første forsøg på at lave en bio-kropsdel, og jeg er ikke bekendt med nogen anden teknologi, der er i stand til at generere et sammensat væv af denne kompleksitet,« siger forsker Harald Ott. Han er manden, der fik rotte-forbenet til at gro.

Tanken er, at de biologiske lemmer i fremtiden vil være lavet af celler fra patienten selv, og de vil derfor komme omkring mange af de problemer, som modtagere af kunstige lemmer oplever i dag. Både kosmetisk og fysiologisk.

Læs mere på Videnskab.dk: Forsker skaber Frankenstein-aber:
 

Det grundlæggende problem med de erstatnings-lemmer, som er tilgængelige i dag, er nemlig, at de enten ligner de ægte lemmer, men fungerer ikke optimalt.

Ellers fungerer de som ægte lemmer, men er for omverdenen synlige erstatninger for noget, der hver dag mangler.

Læs mere på Videnskab.dk: Kunstigt øre groet på ryggen af rotte:
 

Med de nye resultater er der tale om skelsættende forskning.

»Det her er science fiction, som bliver til virkelighed. Det er et virkelig spændende, men udfordringen bliver at skabe et fungerende forben,« siger Daniel Weiss fra the University of Vermont College of Medicine in Burlington.

Flere forskere inden for medicinens verden påpeger dog, at der er nogle tekniske udfordringer, som skal overkommes, før bio-kropsdele til mennesker kan blive en realitet. Her er der særligt tale om, at lemmernes blodscirkulation skal fungere optimalt. Ellers vil risikoen for blodpropper i høj grad være tilstede.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Robotarm læser lam mands tanker:


Forhistorisk kæmpekrokodille dræbte ved at rulle:
 

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her: