Virkelighedens mareridt: Patienter vågner paralyserede under operation

I det største studie af sin slags finder forskere, hvilke patienter der er i særlig risiko for at vågne under operation

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Følg Videnskab

Hvert år oplever patienter at vågne op, mens de bliver opereret. Og da nogle af de patienter har fået muskelafslappende medicin, kan de hverken kommunikere verbalt eller bevæge sig, så de risikerer at være bevidste i lang tid, mens de intetanende læger roder rundt i deres indre.

Et nyt studie viser, at 1 ud af 19.600 patienter er så uheldige at vågne, mens de er under kniven. Selvom det er utroligt få, er det stadig en utroligt traumatisk oplevelse for de uheldige.

Det skriver Videnskab.dk

Forskerne undersøgte, hvor mange patienter, der berettede, at de var vågnet i løbet af over tre millioner operationer, hvilket gør studiet til det største på området. Det viste sig blandt andet, at det især er kvinder, der får foretaget kejsersnit, som har en særlig risiko for at vågne under operation.

Anæstesilæge Mona Ring Gätke fra Herlev Hospital hæfter sig desuden ved, at forholdsvis mange af de patienter, som vågner, oplever at vågne i starten og i slutningen af operationen.

Læs også hos Videnskab.dk: Skal vi have sex med robotter?
 

- Det nye og spændende ved dette studie er, at det ikke primært er i forbindelse med selve kirurgien, at patienterne oplever at vågne, siger Mona Ring Gätke.

Selvom de patienter, som vågner i starten eller i slutningen af bedøvelsen, ikke oplever at blive skåret i, kan det dog stadig være yderst ubehageligt, fortæller Mona Ring Gätke.

- Et kort stykke tid efter patienten er blevet bedøvet, vil lægen føre et plastikrør ned i hans luftrør, så han får luft under operationen. Hvis patienten er bevidst, mens det sker, kan han opleve en fornemmelse af kvælning.

Læs også hos Videnskab.dk: Sexomni: Du har sex i søvne – men glemt det, når du vågner
 

- Når operationen er færdig, vil lægen stoppe bedøvelsen og fjerne plastikrøret, når patienten trækker vejret igen.

- Hvis patienten vågner og stadig er delvist lammet af muskelafslappende medicin, kan han opleve ikke at kunne trække vejret frit, hvis tungen falder tilbage, og det kan også opleves som kvælning. Det er selvfølgelig en angstprovokerende oplevelse,

Selvom studiet er det største af sin slags, er det muligt, at det i virkeligheden er væsentligt flere, der vågner. Tidligere amerikanske studier har vist, at omkring en ud af 1.000 patienter vågner under operation.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Vegetative patienter kan være ved bevidsthed
 

Blinde har flere mareridt end seende
 

Kvinde fik bedre sex med placebo
 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+