Voldsom stigning i antallet af lyn over Arktis

De store temperaturstigninger i Arktis giver højere luftfugtighed

Følg Videnskab

Forskere fra USA og New Zealand har i et nyt studie analyseret de globale data for lynnedslag og set en stor stigning i antallet af lyn over Arktis de sidste ti år.

Det skriver mediet Phys.org ifølge Videnskab.dk.

Det er bemærkelsesværdigt, da lyn ellers er sjældnere i planetens koldere egne, hvor de kolde temperaturer modvirker den høje luftfugtighed, som skal til for at skabe den elektriske ladning i skyerne.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor i alverden bor der mennesker i Arktis?

Ved at se på data fra World Wide Lightning Location Network (WWLLN) fra årene 2010 til 2020 har forskerne observeret, at antallet af lynnedslag i Arktis er tiltaget, i forbindelse med at gennemsnitstemperaturen i området er steget.

Temperaturerne i Arktis stiger tre gange hurtigere end i resten af verden, og de højere temperaturer medfører ifølge forskerne en højere luftfugtighed, som bidrager til den elektriske ladning af iskrystaller i skyerne og forårsager lyn.

Data fra sommermånederne viste, at det gennemsnitlige antal lynnedslag for hele Arktis, alt nord for den 65. breddegrad, er steget fra cirka 18.000 om året til over 150.000.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor overlever så mange at blive ramt af lyn?

For at udelukke, at det højere antal registrerede lyn var på grund af nyere og mere fintfølende sensorer, tog forskerne både forbehold for sensorfølsomhed og sammenlignede deres resultater med resten af verden i samme periode, men resultaterne forblev de samme.

Hvor lynnedslag i Arktis i 2010 stod for 0,2 procent af verdens samlede lyn, var det steget til 0,6 procent i 2020.

Foruden at være en potent påmindelse om klodens stigende temperaturer, medfører de mange lynnedslag også en større risiko for skovbrande i de arktiske lande.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Sådan ser der ud 4.000 meter under isen i Arktis

Slowmotion-video: Se et lyn blive født

Nyt kort viser, hvor lynet oftest slår ned

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind