Wow! Rumteleskop stiller ultraskarpt på nabogalakse

Det, der før lignede klatter, er nu genkendeligt som funklende stjerner

Den Store Magellanske Sky set gennem henholdsvis det pensionerede Spitzer Space Telescope og James Webb Space Telescope. (Fotos: NASA/JPL-Caltech & NASA/ESA/CSA/STScI)
Den Store Magellanske Sky set gennem henholdsvis det pensionerede Spitzer Space Telescope og James Webb Space Telescope. (Fotos: NASA/JPL-Caltech & NASA/ESA/CSA/STScI)
Følg Videnskab

Efter en forrygende opsendelse og en fejlfri udfoldelse imponerer James Webb Space Telescope endnu en gang.

Rumteleskopets fire primære instrumenter, som skal skue ud i universets fjerneste afkroge, er færdigjusterede - og de virker endnu bedre end forventet.

Sådan lød den begejstrede melding fra NASA-forsker Michael McElwain på en nylig pressekonference, skriver mediet Gizmodo ifølge Videnskab.dk.

NASA fejrer nu succesen ved at udgive spektakulære testbilleder fra de forskellige instrumenter, senest fra MIRI (Mid-infrared Instrument).

Læs mere på Videnskab.dk: Se den vilde video: Gigantisk soludbrud for anden gang i denne uge

MIRI er det ‘koldeste’ instrument på James Webb, som ved at fokusere på bestemte infrarøde bølgelængder kan se gennem det stjernestøv, der skjuler dele af kosmos.

For at afprøve, om alting var faldet på plads, rettede NASA James Webb mod den Store Magellanske Sky, en dværggalakse i kredsløb om Mælkevejen, små 160.000 lysår væk. De to billeder er lagt oveni hinanden. Resultatet taler vist for sig selv. (Animation: NASA/ESA/CSA/STScI).

Her fotograferede MIRI satellitgalaksen i uhørt detaljegrad, og det, som før lignede klatter og udtværede fingerstreger, er nu genkendeligt som funklende stjerner og tydelige membraner af gas.

Det betyder dog ikke, at James Webb er klar til tjeneste endnu. 

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Internettet vil bukke under for ekstrem solstorm, og vi har endnu ingen nødplan

Forskerne skal nu bruge to måneder på at forberede og afprøve instrumenterne. Når det er overstået, retter de James Webb mod nogle af de egentlige mål, som rumteleskopet senere skal bruges til at undersøge.

Det bliver også der, vi kan forvente de første farvebilleder.

Men hvad det helt præcist bliver for nogle mål, vil NASA ikke afsløre. Det bliver en overraskelse, siger de ifølge Gizmodo. 

Det vides dog, at James Webb skal bruges til at undersøge de tidligste stjerner, galaksernes udvikling, exoplaneter og universets daggry.

 

 

Andre artikler på Videnskab.dk

3 nye våben, som militæret kan få med kvanteteknologi

Forbløffende animation: Solsystemet er meget større, end du måske tror

Hvad skaber vores årstider?

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+