70 millioner år gamle æggeskaller knækker dino-gåde

Forskere har analyseret 70 millioner år gamle æggeskaller og fundet ud af, at nogle dinosaurer var varmblodede, mens andre var næsten varmblodede. Opdagelsen viser også, hvordan dinosaurerne levede

Nye studier viser, at Oviraptoren selv kunne hæve sin temperatur, hvilket betyder, at den kunne løbe rundt og jage sit bytte. frem for at ligge stille og vente på det. Foto: Ole Buntzen
Nye studier viser, at Oviraptoren selv kunne hæve sin temperatur, hvilket betyder, at den kunne løbe rundt og jage sit bytte. frem for at ligge stille og vente på det. Foto: Ole Buntzen

Var dinosaurerne koldblodede som nutidens krokodiller, eller var de varmblodede som fugle?

Forskere har uden held forsøgt at besvare netop det spørgsmål i meget lang tid, men nu kaster et nyt studie af 70 millioner år gamle æggeskaller endelig lys over sagen, skriver Videnskab.dk.

Det nye studie viser, at store langhalsede dinosaurer var varmblodede med en kropstemperatur på 38 grader celsius, mens dinosaurer, som var beslægtet med Tyrannosaurus rex, kun formåede at varme kroppen op til en temperatur på lidt under 32 grader celsius.

Opdagelsen giver forskerne indsigt i blandt andet, hvordan den Tyrannosaurus-beslægtede oviraptor (ægtyven) formentlig levede.

Læs mere på Videnskab.dk: ’Menneskeædende monster’-dino fundet i USA.

- Oviraptorens kropstemperatur indikerer, at denne dinosaur ikke var helt varmblodet som moderne fugle. Den har heller ikke været koldblodede som krokodiller, men noget ind imellem. Det betyder, at den selv har kunnet lave varme og hæve sin kropstemperatur uden brug af Solens varme.

- Dermed har den også haft mulighed for at løbe rundt i jagt på føde fremfor at vente på den, hvilket eksempelvis en koldblodet krokodille er nødt til, fortæller studiets hovedforfatter ph.d. og forsker ved University of California, Robert Eagle.

Museumsinspektør Jesper Milan fra Geomuseum Faxe og Østsjællands Museum er en af Danmarks ganske få dinosauruseksperter.

Jesper Milan har læst det nye studie, og ifølge ham er det spændende, da det giver forskere en ny vinkel til at forstå, hvor varm- eller koldblodede dinosaurerne var.

Læs mere på Videnskab.dk: Fjer gjorde dinosaurerne sexede

Hidtil har man ifølge forskeren kun indicier for, at dinosaurerne skulle være varmblodede. Eksempelvis havde næsten alle dinosaurgrupper fjer, hvilket peger på, at de har ønsket at isolere sig og holde kropsvarmen adskilt fra omgivelsernes temperatur.

Et andet indicie er, at dinosaurerne voksede i nogenlunde samme hastighed som moderne pattedyr, hvilket også peger på, at de har været varmblodede i modsætning til langsommere voksende krybdyr.

- Dette nye studie tilføjer en ny kilde til data, der kan belyse, i hvilken grad de forskellige dinosaurgrupper har været varmblodede, og jeg er sikker på, at det vil blive udforsket meget nærmere i fremtiden, siger Jesper Milan.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Danske forskere skal udforske vores seksualitet

Arkæologisk gennembrud kan opklare mysterium om de grønlandske vikinger

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

28 kommentarer
Vis kommentarer