Absurd opskrift: Sådan laver du holdbare sæbebobler

Experimentarium afslører den hemmelige ingrediens i  deres gigantiske sæbebobler

Hesteglidecreme er hemmeligheden bag Experimentariums store sæbebobler. (Foto: Jesper Rais)
Hesteglidecreme er hemmeligheden bag Experimentariums store sæbebobler. (Foto: Jesper Rais)

Har du været på Experimentarium City og undret dig over, hvordan de får de flotte sæbebobler til at blive så store?

Det får du nu svaret på – og det er ikke umiddelbart en ingrediens, man kunne gætte sig frem til.

De store bobler, som kan blive så store, at man kan trække en boble op omkring sig selv, indeholder en hel del hesteglidecreme.

- Vi har brugt glidecreme i vores sæbebobler i en del år. Det er en veterinær glidecreme, udviklet til at undersøge heste. Jeg hørte første gang om det på en sæbeboblekonference i 2009, siger Martin Aggerbeck, som er designingeniør og udvikler af fremtidige sæbebobleaktiviteter på Experimentarium.

Ifølge ham giver hesteglidecremen større ’sammenhængskraft’, som gør, at de ikke springer så nemt. På den måde kan de holde længere og blive større.

Sæbebobler springer, fordi de mest består af vand, som har en meget høj overfladespænding. Derfor vil man aldrig kunne se en stabil boble, som kun består af vand, og det er derfor, man i første omgang putter sæbe i. Sæbemolekylerne lægger sig i overfladen og sænker vandets overfladespænding, men boblen springer alligevel, når sæbemolekylerne kommer for langt fra hinanden. Mange bruger derfor glycerin, som holder sammen på molekylerne, og gør boblernes overflade mere elastisk.

Aktivitetscentret Experimentarium City bruger 1-2 liter veterinær glidecreme hver dag. (Foto: Jesper Rais)
Aktivitetscentret Experimentarium City bruger 1-2 liter veterinær glidecreme hver dag. (Foto: Jesper Rais)
 

Men først, når Experimentarium tilsætter glidecreme, får boblerne den størrelse, som aktivitetscentret er kendt for.

Eftersom vand både fordamper og løber nedad, bliver almindelige bobler nemlig meget hurtigt tykke for neden og tynde for oven. Men jo tyndere, boblen bliver, desto mindre skal der til for, at boblen sprænger. Og netop det veterinære glidecreme indeholder stoffer, som gør vandet mere tyktflydende. På den måde kan man undgå, at vandet løber nedad.

- De vigtigste stoffer i den glidecreme, vi benytter, er ret dyre i indkøb, så den mest økonomiske måde at skaffe dem på, er at købe veterinær glidecreme. Experimentarium bruger faktisk 1-2 liter  glidecreme til sæbeboblevandet om dagen, siger Martin Aggerbeck.

2 kommentarer
Vis kommentarer