Absurd: Penis sprøjter sæd ind - i panden?!

Dilemma: Du har ingen sexpartner, men vil alligevel frygteligt gerne have nogle børn. Hvad gør du? Formentlig ikke som dette absurde eksempel fra dyreverdenen

Macrostomum Hystrix er en gennemsigtig fladorm. De to sorte prikker viser hovedet, mens kønsorganerne sidden i den anden ende. Foto: Lukas Schärer
Macrostomum Hystrix er en gennemsigtig fladorm. De to sorte prikker viser hovedet, mens kønsorganerne sidden i den anden ende. Foto: Lukas Schärer

Hvis du er bare lidt skuffet over dit eget sexliv, så kommer der opmuntrende nyt her. Der er andre, der har det værre. Meget værre.

Fladorm parrer sig nemlig på mærkværdig vis. De er hermafroditter og besidder dermed både mandlige og kvindelige kønsorganer. Når de finder en partner, 'slås' de med hinanden. Det kan være omkostningsfuldt at blive gravid, og derfor gælder det om at sprøjte sæd ind i den anden, uden selv at blive spiddet af den potentielt farlige penis.

Du kan se, hvordan det foregår i en video hos Videnskab.dk.

Men hvad gør fladormene, hvis de aldrig finder en partner?

Fladormen Macrostomum Hystrix vil for alt i verden ikke gå igennem livet som jomfru. Derfor har den udviklet en opsigtsvækkende taktik, hvis en passende mage ikke dukker op. Den har simpelthen sex med sig selv - og ikke nok med det, den spidder faktisk sig selv i panden med sin spidse penis, hvor den sprøjter sæd ind og gør sig selv gravid.

Metoden - hvor der indsprøjtes sæd andetsteds end vagina - kaldes 'hypodermisk insemination' eller 'traumatisk insemination'.

Læs også hos Videnskab.dk: Kvindens lyst har skabt mandens store penis
 

Det lyder ikke særlig sjovt, og det er det faktisk heller ikke. I hvert fald ikke for fladormen selv. Det kan nemlig gøre stor skade på den. Ikke desto mindre kan det være sidste udvej for reproduktion, hvis der ikke er en partner i nærheden.

M. Hystrix har ligesom andre fladorme både mandlige og kvindelige kønsorganer, men de er ikke placeret i nærheden af hinanden.

For at undersøge, hvordan ormene inseminerede sig selv, undersøgte en gruppe tyske og schweiziske forskere en gruppe kønsmodne orme, der var isolerede, samt orme der var sat sammen i grupper af tre.

Læs også hos Videnskab.dk: Lille hund har forbløffende stor klitoris

Efter 13 dage tjekkede forskerne, om ormene havde sæd i kroppen - og hvorhenne.

Da fladormene er gennemsigtige, kunne forskerne let se, hvor der var sprøjtet sæd ind i deres kroppe. I grupperne var der typisk sprøjtet sæd ind i området omkring halen eller på midten af kroppen, mens forskerne blev overraskede over at finde sæd i hovederne på de isolerede orme.

- Det her mønster viser med stor sandsynlighed, at krydsning mellem flere orme normalt sker gennem hypodermisk insemination i haleregionen, mens isolerede orme befrugter sig selv på en meget ekstraordinær måde, skriver forskerne i studiet.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Pokkers: Penis falder af efter sex
 

Penislængden og kropsstørrelse bestemmer troskab

14 kommentarer
Vis kommentarer