Aldrig set før: Delfin-mor adopterer en dværgspækhugger

En ung mangetandet dværgspækhugger er blevet en fast del af en ny delfin-flok

Forrest ser du det voksne øresvin med sin biologiske unge under maven. Ved siden af er den mangetandede dværgspækhugger, som hunnen adopterede. (Foto: Pamela Carzon)
Forrest ser du det voksne øresvin med sin biologiske unge under maven. Ved siden af er den mangetandede dværgspækhugger, som hunnen adopterede. (Foto: Pamela Carzon)

Det er uhyre sjældent, at en dyremor adopterer en unge, som er fra en anden art end hende selv. 

Men for anden gang nogensinde har mennesker nu kunnet dokumentere, at netop dette er sket blandt vilde dyr. Det skriver magasinet Smithsonian ifølge Videnskab.dk.

Første gang et lignende fænomen blev observeret var i 2006, da forskere opdagede en gruppe kapuchineraber, som opfostrede en dværgsilkeabe som deres egen.

Og for første gang har forskere nu også set fænomenet hos delfiner.

En gruppe forskere har fulgt en familie af øresvin, hvoraf en hun havde adopteret en ung mangetandet dværgspækhugger.

Øresvin og mangetandede dværgspækhuggere er adskilte arter, som dog begge hører til delfinfamillien inden for den biologiske rangorden.

Læs mere på Videnskab.dk: Isbjerg har vendt bunden i vejret: Se de fantastiske billeder af ’krystal-paladset’

Forsker Pamela Carzon fra the Groupe d'Étude des Mammiféres Marins (GEMM) i Fransk Polynesien stod i spidsen for undersøgelserne, som er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Ethology. 

Hun og resten af teamet observerede øresvinet over en periode på tre år, hvor moren tog ansvar for den unge mangetandede dværgspækhugger.

I sig selv er det bemærkelsesværdigt, at en dyremor adopterer en unge fra en helt anden art. 

Men endnu mere besynderligt er det i dette tilfælde, da hunnen faktisk havde sin egen, biologiske unge samtidig. Og ifølge forskerne tager delfiner typisk kun vare på én unge ad gangen.

- Det er meget svært at forklare denne type adfærd. Specielt, når vi ikke ved, hvordan dværgspækhuggeren i første omgang blev adskilt fra sin biologiske mor, siger Pamela Carzon.

I løbet af undersøgelserne lagde forskerne mærke til, at dværgspækhuggeren flere gange forsøgte at skubbe den biologiske unge væk fra moren. 

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er det for et mærkeligt havvæsen, der er skyllet op på dansk strand?

Typisk befinder ungerne sig nemlig under morens bug, og hér ville dværgspækhuggeren altså også gerne opholde sig.

Den begyndte også at kopiere øresvinenes adfærd som at hoppe op ad vandet og socialisere med andre unge hanner. 

Hun-øresvin er faktisk ind imellem kendt for at kidnappe unger, som ikke er af deres egen art. Men disse nyopståede mor-barn-forhold går typisk hurtigt i opløsning.

Denne mor har sandsynligvis ikke selv kidnappet den unge dværgspækhugger, eftersom hun selv havde en unge, men hun har måske adopteret ham fra et andet øresvin, som havde kidnappet ham.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Grønlandshaj blev op mod 512 år gammel

Vilde billeder: Kæmpeedderkop slæber rundt på pungrotte

Top 5: Se de vildeste dyrepenisser

 

40 kommentarer
Vis kommentarer