Alle troede det var en myte: Nu har biologer fundet mystisk sumpdyr

- Det hele var lidt en lejrbåls-historie, siger en af de begejstrede biologer

Den 'nye' salamander foretrækker at opholde sig på bunden af sumpe og damme. Foto: Colourbox
Den 'nye' salamander foretrækker at opholde sig på bunden af sumpe og damme. Foto: Colourbox

- Det er virkelig et cool dyr, siger David Steen, biolog ved Georgia Sea Turtle Center og forsker i salamandere, begejstret til New York Times.

Han taler om den op til 60 centimeter lange, ål-formede, leopardplettede salamander uden bagben.

Indtil for nylig var der stort set ingen, der havde set den 'plettede sirene', men nu har et hold forskere fundet sumpdyret i nåleskovene i det nordlige Florida og det sydlige Alabama.

- Salamanderens karakteristiske mønster står frem med det samme, siger David Steen, der ligesom andre biologer i Alabama og Florida tidligere har troet, at der kun fandtes to forskellige af de såkaldte sirener: Den mindre sirene og den større sirene, hvoraf sidstnævnte kan opnå en længde på op til 90 centimeter.

Lejrbåls-historie
Men lige siden 1970, hvor et dyr, der først blev omtalt som en leopardplettet ål, endte på Auburn University, har rygterne svirret i biolog-verdenen. Den blev dog fejlagtigt identificeret som en af de større sirener.

'The reticulated siren' er navnet på den senest opdagede salamander. Foto: David Steen
'The reticulated siren' er navnet på den senest opdagede salamander. Foto: David Steen
 

I 1975 omtalte forfatter Robert Mount i bogen 'Reptiles and Amphibians of Alabama' en salamander, der ikke lignede den større sirene.

Igen i 1994 beskrev biolog John Jensen en oversvømmet vej, hvor det væltede med leopardplettede ål.

- Det hele var lidt en slags lejrbåls-historie, siger Sean Graham, biolog ved Sul Ross State University i Texas.

- Jeg hørte rygter om den fra folk som Jensen (John, red.), og så kunne der gå år, uden at jeg så en beskrivelse af arten, fortsætter han.

Lå og vred sig i skildpaddefælde
Arbejdet med officielt at beskrive og navngive den nye art begyndte i 2008, hvor Sean Graham og David Steen besluttede sig for at afdække myten. De havde dog kun et par prøver fra nogle museer, og det var ikke nok til en dna-analyse.

Men i 2009, hvor David Steen tjekkede sine skildpaddefælder i forbindelse med anden research, lå der en leopardplettet sirene og vred sig.

- Det var den første gang, jeg nogensinde så en. Den så anderledes ud. Så dristigt mønstret, farvet, selv dens hovedform. Den har sådan et  lille hoved, der ser meget anderledes ud end de andre salamandere.

Siden da har de to forskere arbejdet i deres fritid på at udforske den plettede salamander. Deres genetiske analyser peger ifølge New York Times på, at der måske endda findes endnu flere varianter af sirenerne, der foretrækker at opholde sig i sumpe og damme.

41 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere