Arkæolog: Jeg har fundet et hemmeligt kammer i Tutankhamons grav

En berømt britisk arkæolog siger, at den egyptiske kong Tutankhamons grav kan rumme et hemmeligt kammer. Her mener han, at den mystiske dronning Nefertiti kan være stedt til hvile

(Foto: ricky John Molloy)
(Foto: ricky John Molloy)

Tutankhamons berømte grav trækker igen overskrifter verden over, efter at den anerkendte britiske arkæolog Nicholas Reeves har fremført en ny teori om, at kongegraven gemmer på et hemmeligt kammer, som indeholder de jordiske rester af dronning Nefertiti, skriver Videnskab.dk

-Man har aldrig fundet Nefertitis grav. Hun stammer fra en periode af Egyptens historie, som er præget af mange mysterier og tvivl om, hvad der egentlig foregik. Så hvis man virkelig fandt hendes grav, ville det kunne få stor betydning for vores viden om perioden, siger Tine Bagh, som er museumsinspektør ved den egyptiske samling på Glyptoteket i København.

Læs også hos Videnskab.dk: Nye analyser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod

Hun har læst den nye rapport, som er publiceret af Amarna Royal Tombs Project, hvor den britiske arkæolog Nicholas Reeves fremlægger sin teori.

-Reeves er ikke er en hvem som helst, og han har sine argumenter i orden. Men der er fortsat kun tale om en teori, så det bliver virkelig spændende at se, om han får ret, siger Tine Bagh.

Ikonisk skønhed
Tutankhamon kom til tronen i Egypten i år 1333 før vor tidsregning, og mange arkæologer mener, at dronning Nefertiti havde magten før ham.

Nefertiti var gift med Tutankhamons far, kong Akhnaton, og hun er især kendt af nutiden fra en buste, som står på et museum i Berlin og viser hendes smukke ansigt.

Læs også hos Videnskab.dk: Egyptiske mumier fik fede frisurer

-Hun er kendt for sin skønhed og har nærmest fået en mytisk status, siger Tine Bagh.

Nicholas Reeves teori om, at den egyptiske skønhed skulle ligge begravet nær Tutankhamon, bygger blandt andet på hans studier af den nordlige væg i Tutankhamons gravkammer, som ifølge Nicholas Reeves har været åbnet og forseglet på et senere tidspunkt end de øvrige vægge i rummet.

-Man kan se nogle lodrette linjer på væggen, som ligner, at der har været en åbning, som er blevet lukket og pudset op igen og malet henover. Man kan også se, at væggen er malet med en anden baggrundsfarve end de øvrige vægge, forklarer Tine Bagh.

Potentielt en kæmpe opdagelse
Ifølge Tine Bagh er der ikke blevet lavet seismiske undersøgelser af, hvorvidt der vitterligt er et hulrum bag ved Tutankhamons gravkammer.

Læs også hos Videnskab.dk: Se under bandagen på en ældgammel mumie

Den britiske arkæolog Nicholas Reeves håber dog på, at det nu vil blive undersøgt, hvorvidt den ikoniske fortidsdronning gemmer sig derinde.

-Hvert eneste bevis er i sig selv ikke afgørende, men sætter man det hele sammen, er det svært at undgå min konklusion.

-Hvis jeg tager fejl, så tager jeg fejl, men hvis jeg har ret, så er dette her potentielt set den største arkæologiske opdagelse, der nogensinde er gjort, siger Nicholas Reeves, som er arkæolog ved University of Arizona til The Economist.

66 kommentarer
Vis kommentarer