Arkæologer finder Stonehenges storebror

I England har arkæologer fundet et kæmpe stenmonument under jorden omkring tre kilometer fra det berømte Stonehenge. Monumentet er endnu større end Stonehenge og blev formentlig bygget for 4.500 år siden.

Britiske forskere hævder at have fundet en storebror til det ikoniske Stonehenge. (Arkivfoto: AP)
Britiske forskere hævder at have fundet en storebror til det ikoniske Stonehenge. (Arkivfoto: AP)

Britiske arkæologer har ved hjælp af radar-teknologi fundet omkring 100 store sten under jorden, tre kilometer fra monumentet Stonehenge.

Forskere har i fem år undersøgt området Wiltshire nær Stonehenge og vurderer, at stenformationen blev bygget for omkring 4.500 år siden.

Stenene under jorden spås til at være omkring 4,5 meter høje og er sat i en lang række langs banken Durrington Walls.

Se en grafik af fortidens monstrøse monument hos Videnskab.dk:

- Vi tror ikke, at der findes noget lignende noget andet sted i verden. Det her er helt nyt, og størrelsen er ekstraordinær, siger Vince Gaffney, der er arkæolog fra University of Bradford og har stået i spidsen for studiet.

Stenene er af typen sarsen, som også er blevet brugt til Stonehenge, som består af omkring 90 sten. Området ved Durrington Walls er ikke før blevet undersøgt, men sten i landskabet ledte arkæologerne på vej.

- I landskabet, der ligger mod syd, ved vi, at der ligger en stor sten, som formentlig har været oprejst, man kan kravle op på og spejde ud over området. Stenen hedder Cuckoo Stone, og den minder sikkert om de sten, der ligger begravet, siger Vince Gaffney.

Arkæologerne vurderer, at Durrington Walls er lavet omkring ét århundrede senere end Stonehenge, og i den forbindelse er de 100 nyfundne sten måske blevet placeret der. Præcis hvorfor, er der ikke nogen, der tør gætte på.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Vilde skanninger: Hemmelighederne under Stonehenge afsløret

Dansk Stonehenge var et imponerende soltempel

Myten om Atlantis – fup eller fakta?

10 kommentarer
Vis kommentarer