Tre mand skal nå rumstation på rekordtid

Fra 48 til 6 timer: To russere og en amerikaner skal barbere halvandet døgn af turen til ISS

Chris Cassidy, Pavel Vinogradov og Alexander Misurkin vinker farvel, inden de begiver sig ud i rummet. (Foto: AP)
Chris Cassidy, Pavel Vinogradov og Alexander Misurkin vinker farvel, inden de begiver sig ud i rummet. (Foto: AP)

Et rumfartøj med to russere og en amerikaner om bord er sendt ud på en rejse, hvor de ifølge planen skal tilbagelægge turen til den internationale rumstation, ISS, i rekordtid.

Klokken 21.43 dansk tid blev Chris Cassidy, Pavel Vinogradov og Alexander Misurkin sendt af sted med en Soyuz–raket fra en rampe i Kasakhstan.

De tre mænd skal nå ISS, som er i permanent kredsløb om Jorden, på under seks timer. Tidligere har det taget omkring to døgn at nå ud til rumfartsstationen.

- Fra et teknisk perspektiv er vi meget trygge ved det. Alle procedurerne er ret ens med det, man gør på en to-dages tur derop, og vi har trænet det hele igennem flere gange, sagde NASA-astronaut Chris Cassidy ved et pressemøde kort før opsendelsen.

Den hurtigere rejsetid skyldes en ny manøvre, hvor fartøjet roterer færre gange rundt om jordkloden, før den når frem til rumstationen, der svæver i 400 kilometers højde.

Det er første gang, at et bemandet fartøj prøver den nye rejsemanøvre. Manøvren er dog allerede testet tre gange med et ubemandet fartøj.

Den internationale rumstation, ISS, er i øjeblikket bemandet med tre russiske kosmonauter, to astronauter fra USA og en fra Japan.

1 af 3 Soyuz–raketten sendes af sted fra en rampe på Baikonur-basen i Kasakhstan. (Foto: AP)
2 af 3 De tre mænd skal nå ISS, som er i permanent kredsløb om Jorden, på under seks timer. (Foto: AP)
3 af 3 Chris Cassidy, Pavel Vinogradov og Alexander Misurkin vinker farvel, inden de begiver sig ud i rummet. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere