Se virkelighedens WALL-E rydde op i rummet

Det flyder med affald i verdensrummet, og nu skal der gøres hovedrent - amerikanerne har lavet smart rengøringsrobot til formålet

(Foto: AP/Inspiration Mars)
(Foto: AP/Inspiration Mars)

Amerikanske forskere arbejder på at udvikle en ny satellit, der skal rydde op i rummets skrot. Satellitten skal spinne som en snurretop og slynge rumskrot ned mod Jorden, men uden at bruge voldsomt meget energi.

Filmen om den lille oprydningsrobot WALL-E forudser, at Jorden om få år vil være ubeboelig på grund af alt det skrald, vi mennesker efterlader.

Men filmen rammer faktisk ikke helt ved siden af - i virkelighedens verden er vi godt i gang med at gøre det mere end svært at manøvrere ud i verdensrummet. Det skriver Videnskab.dk.

Gennem tiden er der blevet efterladt så meget rumskrot i kredsløb om Jorden, at satellitter og sonder skal bruge masser af unødig energi for at undgå at kollidere med flere hundrede millioner små objekter.

Nu har en forskningsgruppe fra Texas A&M University sat sig for at finde en løsning på problemet.

Læs også: Se virkeligheden WALL-E i denne video: WALL-E-satellit skal renskure rummet

Forskernes drøm er at skabe en WALL-E-satellit, som de kalder TAMU Space Sweeper Sling-Sat (4S). Satellitten skal samle rumskrot op og sende det i retning mod Jorden, så det brænder op i atmosfæren på vejen.

Idéen er, at satellitten skal kunne bruge de fritsvævende rumskrotdeles momentum til at slynge sig selv videre. Det kan være med til at holde satellittens energiforbrug nede, som beskrevet i videoen øverst i artiklen.

Læs også på Videnskab.dk: Skipper Skræk får børn til at spise flere grøntsager

Rumskrottet består blandt andet af døde satellitter, raket-trin og kollisionsstumper. Rumagenturer forsøger at minimere omfanget af vragdele og skrot i rummet, ved for eksempel at styre satellitter mod Jorden inden de løber tør for energi.

Nogle gange dør satellitterne dog så pludseligt, at det ikke er muligt at bringe dem ned. Det var for eksempel tilfældet med den otte tons tunge satellit Envisat, der pludselig blev tavs, og nu tordner rundt i rummet uden for kontrol.

Læs også: Astronauter er blæksprutter i rummet

Læs også: Er elefanter virkelig bange for mus?

Læs også: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere