Kæmpeblæksprutter bærer på en vild hemmelighed

Kæmpeblæksprutterne lever langt fra hinanden og holder sig for sig selv – men alligevel er deres gener helt utroligt ens

Det er en lille verden for kæmpeblæksprutter. Det første globale genetiske studie af kæmpeblæksprutter viser, at de mystiske dyr er meget ens, selvom de lever langt fra hinanden.

Professor Thomas Gilbert fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet har sammen med kollegaer kortlagt genomer af 43 kæmpeblæksprutter fra prøver, der er indsamlet overalt på Jorden.

Genomerne var usædvanligt ens, hvilket er et helt utroligt fund, siger Thomas Gilbert til LiveScience ifølge Videnskab.dk.

Se de vilde billeder af kæmpeblæksprutterne og afsløringen af deres hemmelighed hos Videnskab.dk HER

Ud af 20.331 genetiske markører afveg de enkelte blæksprutter kun med 181 genetiske basepar. Det er aldrig før set i dyrearter, som er spredt så vidt over kloden.

De genetiske fund antyder, at der er én enkeltstående, global bestanddel af kæmpeblæksprutter. Men tidligere studier af de voksne blæksprutters adfærd har vist, at de ofte holder sig for sig selv i små områder af havets dybeste dyb - hvad end det er i Japan eller Florida.

Læs også hos Videnskab.dk: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Så spørgsmålet er, hvordan de på trods af den geografiske spredning kan være så tilsyneladende nært beslægtet. Professor Thomas Gilbert fra Naturhistorisk Museum tror, at svaret ligger hos blækspruttebabyerne.

Han mener, at de små kæmpeblæksprutter kan blive ført tusindvis af kilometer fra deres fødselssted af de globale havstrømme.

Thomas Gilbert siger til New Scientist, at det mangearmede yngel kan leve tæt ved havets overflade og overleve af plankton og små fisk, mens de vokser. Først når de er store, dykker de ned i havets dyb, hvorfra de kan terrorisere kaskelothvaler og verdensomsejlende under havets overflade.

Læs også: Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Læs også: Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

Læs også: Blæksprutten er Jordens rumvæsen

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere