Mennesket er brudt ud af solsystemet

Efter 37 års rejse er Voyager 1 på vej mod midten af Mælkevejen

Voyager-satellitterne blev sendt op for at studere de yderste kloder i solsystemet, men nu har Voyager 1 forladt selve solsystemet. (Foto: AP/NASA)
Voyager-satellitterne blev sendt op for at studere de yderste kloder i solsystemet, men nu har Voyager 1 forladt selve solsystemet. (Foto: AP/NASA)

18 milliarder kilometer fra solen har den amerikanske satellit Voyager 1 forladt solsystemet og er på vej mod stjernen AC+7938888, der ligger midt i Mælkevejen. Voyager 2 er kun en smule bagefter. Den er 14 milliarder kilometer fra solen og også på vej ud af solsystemet.

Voyager 1 har været næsten 37 år undervejs. Voyager 1 og 2 blev opsendt i 1977 med det formål at søge mere viden om de yderste planeter i solsystemet. Den opgave var løst i 1989, hvor de to satellitter var fløjet tæt forbi Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. Men satellitterne fortsatte ud i rummet.

Har strøm 10-15 år endnu
Voyager 1's batterier kan vare endnu 10-15 år, så videnskabsmændene i NASA er meget spændte på, hvad de får af oplysninger.

Videnskabsmændene er sikre i deres sag. Voyager 1 har registreret en stadig mindsket påvirkning fra solen, f.eks. i form af de såkaldte solstorme, mens den er udsat for en stærkt voksende kosmisk stråling fra det ydre rum.

Solen er omgivet af en heliosfære, og det er den, Voyager 1 har forladt.

Kan befinde sig i en lomme
- Voyager 1 er uden for heliosfæren og befinder sig i en ny region. Og alt, hvad den måler, er forskelligt og spændende, siger professor Bill Webber, New Mexico State University.

Videnskabsmænd diskuterer, om Voyager 1 er kommet ind i en sfære, der er domineret af en anden stjerne end solen, eller om den befinder sig i en slags lomme mellem to solsystemer.

Voyager 1 vil kun komme inden for en afstand af to lysår fra AC+7938888, men det vil vare over 1000 år og transmissionerne forlængst være slut.

1 af 2 Tegningen viser, hvordan de to Voyager-satellitter er på vej ud af solsystemet og ud i det ydre, ukendte rum. Voyager 1 når først ud af indflydelsen fra solsystemet. (Foto: AP/NASA)
2 af 2 Voyager-satellitterne blev sendt op for at studere de yderste kloder i solsystemet, men nu har Voyager 1 forladt selve solsystemet. (Foto: AP/NASA)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere