Energirevolution: Nyt vidundermateriale kan det hele

Amerikanske forskere har ved en tilfældighed måske fundet nøglen til en energirevolution - et nyt vidundermateriale, der hedder grafen, som både kan oplades hurtigt og holde spændingen længe

Grafen. Væn dig til det. For meget tyder på, at det er fremtidens materiale. Det består af små ark af kulstofkrystaller, der kun er et atom tykke, men samtidig er det stivere og stærkere end diamant.

Den eneste umiddelbare ulempe er, at det er dyrt og besværligt at fremstille.

Det besluttede forskere fra University of California i Los Angeles at gøre noget ved. Så de udviklede en metode til let, hurtigt og med få omkostninger at fremstille grafen ved hjælp af et ganske almindeligt DVD-drev(!) - i sig selv en sej opdagelse.

Se en video om det nye fund hos Videnskab.dk HER

Men den helt vilde opdagelse kom, da ph.d.-studerende i kemi og biokemi Maher El-Kady ved en ren tilfældighed sammenkoblede et lille stykke af deres grafen til en elpære.

Den lille stump grafen kunne nemlig holde lys i elpæren i nogle minutter, efter Maher El-Kady havde slukket for strømmen.

Forskerne havde opdaget, at grafen meget hurtigt kunne oplades og kunne holde spændingen, altså energien, meget længe.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad sker der i kroppen under en orgasme?

I en artikel i tidsskriftet Science i 2012 kunne forskerne fra UCLA beskrive, hvordan man i fremtiden ville kunne bruge deres opdagelse. Forestil dig, at din smartphone kan holde på strømmen i meget lang tid og kan blive opladet på få sekunder. En elbil kan lades på et minut. Det er den fremtid, grafens energilagringsevne åbner op for.

For nylig kunne forskerne fra UCLA så i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications berette om deres seneste opdagelser.

De kunne blandt andet afsløre, at de havde fundet en endnu mere effektiv måde at producere grafen på. Forskerne mener selv, at de har fundet nøglen til en grafenbaseret energilagringsrevolution, som om kort tid vil flytte ind i alle vores elektriske enheder.

Læs også hos Videnskab.dk: Top 5: Sådan kan grafen gøre underværker

Læs også hos Videnskab.dk: Syv egenskaber gør grafen til mirakelmateriale

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere