Så meget is forsvinder dag for dag

Isen på den arktiske iskappe forsvinder for øjnene af os

(Foto: Joyhn Mcconnio/AP)
(Foto: Joyhn Mcconnio/AP)

Ved hjælp af satellitter har man undersøgt, hvor mange kubikmeter af den arktiske iskappe der er forsvundet med lynende hast siden 2003. Se de vanvittige billeder af isen, der forsvinder for øjnene af os.

Satellitbilleder af det arktiske ishav illustrerer, hvordan isdækket siden 2003 bare er blevet mindre og mindre år for år.

Faktisk var isdækket hele 36 procent mindre i efteråret 2012 i forhold til efteråret 2003 – kun 9 år tidligere! I samme periode er isdækket skrumpet med 13 procent i vinterperioden.

Se videoen med isens skræmmende slankekur på Videnskab.dk HER

Det skrumpende isdække har stor betydning for de dyr, der lever i Arktis. Deres leve-, yngle- og jagtområder svinder nemlig ind.

Smelter mest om sommeren
Satellitbillederne viser et konstant krympende isdækket arktisk areal for alle sæsoner, men særligt i sommerperioden går det helt galt.

Læs også hos Videnskab.dk: Endelig: Hemmeligheden bag bumser afsløret

Det laveste isdække i tre årtier kunne ses i september 2012. Det var nede på 3,61 millioner kvadratkilometer eller lidt under halvdelen af Australiens størrelse.

Forskerne fastsatte den samlede volume af is i efterårsperioden i 2012 til at være 4.300 kubikkilometer mindre end i samme periode i 2008. 1.500 kubikkilometer mindre, hvis man sammenligner vinterperioder. De fandt i øvrigt ud af, at det ikke kun er isens omfang, men også dens tykkelse, der svinder ind.

Læs også: Kvinder er ligeglade med dårlig sex

Læs også: Mere sex til drenge, der vokser hurtigt

Læs også: Kvinder fik bedre sex med placebo

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere