Sådan oplever kroppen en orgasme

De fleste ved, hvor dejlig en orgasme føles. Men ved du også, hvad der egentlig sker i kroppen og hjernen i de få frydefulde sekunder, den varer?

(Foto: Erwin Wodicka)
(Foto: Erwin Wodicka)

Ahhhhhh!

Så kort kan en orgasme beskrives.

Heldigvis kan den også beskrives i mere uddybende vendinger, som du kan se i en video på Videnskab.dk HER

Orgasmen er nemlig et lidt mere indviklet fænomen end som så.

Læs også på Videnskab.dk: Jagten på nydelse styrer alt hvad vi laver

Op til og efter en orgasme sker der nogle tydelige forandringer i hele kroppen. Vejrtrækningen bliver hurtigere, pulsen stiger, og centralnervesystemet kører for fulde hammer og sender nydelsessignaler til vores belønningscenter i hjernen.

Orgasmen varer 3-20 sekunder
Under seksuel ophidselse bliver kønsorganerne fyldt med blod. Hos manden medfører dette rejsning, og hos kvinden svulmer skeden op, og slimhinderne bliver fugtige.

Hvis legen fortsætter, munder seancen ud i selve orgasmen. Den består både hos kvinder og mænd af hurtige muskelsammentrækninger i bækkenmuskulaturen og muskulaturen omkring kønsorganerne.

Hos manden varer dette typisk mellem 3-10 sekunder og fører til sædafgang – og så er den potte ude for hans vedkommende.

Hos kvinden kan muskelsammentrækningerne vare 20 sekunder eller længere. Og i modsætning til manden er kvinden så heldig, at hun kan opleve flere orgasmer lige efter hinanden.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinders nydelse er mere end klitoris

Orgasmen giver os lyst til mere
Også hjernen er på arbejde under en orgasme. Hjerneskanninger viser, at der er aktivitet i mere end 30 forskellige regioner, når vi er seksuelt ophidsede.

Selve orgasmen udløser dopamin, der er en såkaldt neurotransmitter i hjernen, som får os til at føle os lykkelige og opstemte. Følelsen er så dejlig, at vi bliver afhængige af den og får os til at kræve mere af samme skuffe.

Desuden udskilles det såkaldte kærlighedshormon oxytocin – et hormon, der bl.a. fremmer, at man knytter bånd med sin partner.

Vi mister selvkontrollen under orgasmen
Hjerneskanninger viser desuden, at for både mænd og kvinder er området i den forreste del af hjernen, der kaldes for den orbitofrontale cortex, slået fra.

Dette område kontrollerer selvevaluering, fornuft og selvkontrol, hvilket giver ret god mening, eftersom man ofte mister kontrollen over sig selv under en orgasme.

Læs også på Videnskab.dk: Taber jeg mig mest i koldt eller varmt vejr?

Hos kvinder viser skanningerne desuden, at et bestemt område i hjernen, der forbindes med smerteoplevelse, lyser op under en orgasme. Dette antyder, at smerte og nydelse måske hænger sammen.

Læs også: Korsedderkoppers seksuelle akt er en farlig leg

Læs også: Doping var et resultat af den moderne tidsånd

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere