Vulkanen Etna i vildt udbrud fanget på video

Den berømte og berygtede vulkan Etna gik for få dage siden i udbrud - et vildt og voldsomt et af slagsen. Se og læs her om den dramatiske hændelse

(Foto: AP/Brynjar Gauti)
(Foto: AP/Brynjar Gauti)

Siciliens berømte vulkan Etna gik i tirsdags i udbrud, skriver Videnskab.dk.

Det voldsomme udbrud blev fanget på video af Klaus Dorschfeldt, en fotograf fra Italiens Istituto Nazionale Geofisica e Vulcanologia, INGV (National Institute of Geophysics and Volcanology).

Se den flotte video på Videnskab.dk her

Med sine over 3.000 meter er Etna den højeste vulkan i Europa. Den store vulkan ligger oven på det, som geologerne kalder en ’subduktionszone’. Det vil sige, at den afrikanske kontinentalplade bliver skubbet ind under den europæiske.

Fordi trykket og temperaturen bliver så høje nede i jorden, smelter den afrikanske plade, og magma stiger op til overfladen, skriver Videnskab.dk.

Den magma, der bliver dannet, er meget tyktflydende, så de forskellige gasarter har svært ved at undslippe. Derfor sker det med nærmest eksplosiv kraft, når de endelig undslipper.

Se også billederne på Videnskab.dk: 'Se vulkanen Etna fra rummet'

Mange geologer mener desuden, at Etna ligger oven på et såkaldt hotspot. Det vil sige, at der stiger varmt materiale op fra Jordens indre, som blander sig med den magma, der bliver dannet ved subduktionszonen.

Det er med til at gøre vulkanen mere aktiv, da hotspottet så at sige supplerer zonen med materiale.

Det er nok hverken det sidste eller største udbrud, vi kommer til at se fra Etna. Etna er nemlig en af de mest aktive vulkaner i verden og er næsten konstant præget af vulkansk aktivitet.

Men alle udbrud er vigtige, fordi de giver geologerne mere viden om de processer, der foregår i Jordens indre.

Se også: Hvorfor får man gåsehud af bestemte lyde?

Se også: Endelig: Forklaring på mystiske lyn i havet

Se også: Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere