Kaffedrikning øger risiko for lav fødselsvægt markant

Mere end to kopper kaffe om dagen under graviditeten øger risikoen markant for at føde undervægtige og usunde børn

(Foto: colourbox.com)
(Foto: colourbox.com)

Hvis en gravid kvinde indtager mere end to kopper kaffe om dagen, øger det risikoen for, at hendes barn vejer for lidt ved fødslen i meget høj grad. Det kan gå ud over helbredet både på kort sigt og senere i livet.

Gravide, som får mere end 300 milligram koffein i sig per dag, det vil sige mere end tre kopper kaffe, har op til 60 procent øget risiko for, at barnet vejer for lidt i forhold til længden på graviditeten.

Det viser forskere ved Folkehelseinstituttet og Sahlgrenska akademin i Sverige i en ny analyse af data fra 59.000 deltagere i den norske Mor og barn-undersøgelse.

Studiet er det hidtil største af sammenhængen mellem koffein, fødselsvægt og længden på graviditeten. Det skriver det norske nyhedsmedie forskning.no ifølge Videnskab.dk

For gravide anbefaler norske sundhedsmyndigheder i dag, at indtaget af kaffe, sort te, cola og andre koffeinholdige drikke bør begrænses til 1-2 kopper per dag (Danmark ligger på linje med sine anbefalinger af den samlede mængde koffein, man maksimalt bør indtage, red.)

I modsætning til, hvad man måske skulle tro, viser de nye fund, at kaffedrikning ikke øger risikoen for at føde for tidligt.

I stedet påvirkes fødselsvægten negativt.

Læs også hos Videnskab.dk: Bacon og æg er godt for gravide

Oveni viser de nye fund, at graviditeten også kan blive en smule længere af kaffedrikningen, selvom denne stigning i gennemsnit kun er på nogle sølle timer.

Eksperter har tidligere udtalt, at et højt koffeinindtag kan skade fostret, og der findes stadig mere dokumentation på, at mors indtag af mad og drikke i graviditeten påvirker både fostrets vægt og sygdomsrisiko senere i livet, påpeger forskerne.

Det norsk-svenske arbejde understreger, at gravide bør være varsomme med, hvor meget kaffe og andre typer koffeinholdige drikke de indtager.

- Siden vi også ser tendensen til reduceret fødselsvægt ved et lavere koffeinindtag end cirka tre kopper kaffe om dagen, det vil sige allerede ved 100 milligram koffein (1-2 kopper kaffe) dagligt, bør gravide begrænse kaffeindtaget så meget som muligt, siger ernæringsfysiolog og forsker Anne-Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet, til forskning.no.

Læs også hos Videnskab.dk: Lav fødselsvægt påvirker dig resten af livet

- Særligt for kvinder, som drikker meget kaffe, er der grund til at være forsigtig. Samtidig er det vigtigt at sige, at dette studie ikke ændrer gældende norske råd til gravide, fortsætter Anne-Lise Brantsæter.

Når mor drikker kaffe, overføres koffeinet til fostret, som sammenlignet med moren har dårligere kapacitet til at nedbryde stoffet.

- Det er på ingen måde godt, at babyer har for lav fødselsvægt. At blive født for lille kan have betydning for sundhedstilstanden, ikke bare på kort sigt, men også i et helt livsperspektiv.

- Lav fødselsvægt er blandt andet forbundet med en øget risiko for at udvikle diabetes og hjerte-kar-sygdom i voksenalderen, siger Anne-Lise Brantsæter.

Når forventet fødselsvægt er 3.600 gram, som er en normalvægt, oplyser Anne-Lise Brantsæter, at vægten i snit reduceres med omtrent 20-30 gram per 100 milligram koffein dagligt.

- Dette lyder ikke så dramatisk, men siden dette er gennemsnittet, vil nogle kunne opleve at få meget mindre børn, og så kan det få alvorlige konsekvenser, påpeger FHI-forskeren.

Læs også: Mors rygning påvirker mænd resten af livet

Læs også: Astma starter allerede i mors mave

Læs også: Gravide: Pas på alkohol trods ny forskning

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere