Derfor er sorte også lækre som gamle

Kan det være rigtigt, at afrikanere og afro-amerikanere ældes med mere ynde end europæiske blegnæb? Svaret vil nok overraske dig

(Foto: Dave Allocca)
(Foto: Dave Allocca)

Du vil måske have bemærket, at der er rigtig mange flotte, ældre, afro-amerikanske mennesker blandt stjernerne i Hollywood. Men er de sorte skuespillere bare bedre til at benytte sig af plastikkirurgi, eller kan det virkelig være rigtigt, at afro-amerikanske skuespillere som Denzel Washington, Samuel L. Jackson og Morgan Freeman ’holder sig bedre’ med årene end deres lagen-farvede kollegaer?

Det helt korte svar er: ja. Læs hele forklaringen hos Videnskab.dk HER

Spørgsmålet besvares af overlæge på Dermatologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, professor Jørgen Serup, som er ekspert i hud.

- Ja, der er en forskel, slår Jørgen Serup hurtigt fast og fortsætter

- Mørk hud ældes langsommere end lys hud. Det har Vorherre eller evolutionen sørget for.

Hud kommer til at se gammel ud af primært to årsager: Den ene årsag er kroppens kronologiske alder. Den medfører, at alle kropsfunktioner - herunder udskiftningen af hud - gradvist bliver nedsat med årene. Det betyder, at huden kommer til at blive tynd og se gennemsigtig ud, hvilket især er tydeligt hos mennesker med lys hud.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan man genkende en homoseksuel, der står på hovedet?

- Huden bliver faktisk papirtynd, glat og går nemt i stykker. Derfor kommer ældre hvide mennesker til at se meget skrøbelige og sarte ud. Men afrikanernes mørke hud kommer ikke i samme omfang til at se hverken bleg eller gennemsigtig ud, da den jo er mørk, fortæller Jørgen Serup til Videnskab.dk.

Solen er den anden årsag til, at huden ældes. Igen går det værst ud over de blege mennesker. Når Solens stråler rammer huden, trænger de ned gennem hudlagene og gør skade på cellerne. Når det sker, bliver hudens bindevæv (det materiale, der giver huden struktur og form) ødelagt, hvilket medfører, at huden bliver grov og rynket – ergo, kommer man til at se gammel ud.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvornår blev hvide mennesker hvide?

- Men eksempelvis afrikanere har indbygget en naturlig solfaktor i huden, kaldet melanin. Melanin ligger som en beskyttende markise hen over cellerne, så solens ultraviolette stråler ikke kan trænge ind og ødelægge dem. Melaninen gør også huden mørkere. Med melanin i huden sker der mindre skade på bindevævet. Derfor vil mørke mennesker ikke i samme grad få lædret og rynket hud som hvide mennesker, forklarer Jørgen Serup.

Hvide mennesker kan dog modvirke solens skadelige stråler på bindevævet ved at være omhyggelige med solcremen.

Læs også: Egern onanerer kønssygdommene væk

Læs også: Hvorfor er nogle mennesker morgensure?

Læs også: Hvordan reagerer kroppen på ubehandlet syfilis?

0 kommentarer
Vis kommentarer