Antikkens skulpturer var fulde af farver

De antikke græske og romerske skulpturer var ikke hvide, som du måske tror. De var farverige, og på Ny Carlsberg Glyptotek i København er man i gang med at finde frem til de tabte farver

(Foto: Dimitri Messinis/AP)
(Foto: Dimitri Messinis/AP)

De fleste har nok et billede i hovedet, når man snakker om skulpturer i det antikke Grækenland: De er hvide, og så mangler de muligvis arme og ben.

Men sådan har figurerne faktisk ikke altid set ud, skriver Videnskab.dk.

Antikkens skulpturer har været fulde af farver, men mange år i jorden har ødelagt skulpturernes oprindelige udseende, og farverne er gået tabt.

Læs også på Videnskab.dk: Hulemænd var bedre til at tegne end moderne kunstnere

På Ny Carlsberg Glyptotek har man siden 2009 arbejdet på et forskningsprojekt, der skal gøre os klogere på farverne. Bliver vi klogere på dem, bliver vi også klogere på skulpturerne, mener Jan Stubbe Østergaard, forskningsinspektør og arkæolog ved Ny Carlsberg Glyptotek.

- Farverne er en integreret del af skulpturen, og man forstår den ikke, før man har set den med de oprindelige farver, siger han til Videnskab.dk.

Et eksempel på farvens betydning kan findes i den romerske klædedragt, togaen.

Togaer havde forskellige farver, som hver især indikerede status. Hvis figuren har mistet sin farve, så ved man heller ikke, hvilken status den udhuggede person havde.

I indviede fagkredse har man længe kendt til farverne. Alligevel er det endnu ikke noget, den brede befolkning er helt bevidste om. Første gang Glyptoteket havde en hel farvet udstilling var i 2004, og der vakte det stor opsigt.

Læs også på Videnskab.dk: Antikkens beautyboks var fyldt med kemi

At de antikke skulpturer i virkeligheden har været i farver kan have en stor betydning for den europæiske selvforståelse. Ifølge arkæolog og forskningsinspektør Jan Stubbe Østergaard, malede alle andre højkulturer deres skulpturer, og det hvide marmor har derfor adskilt sig fra resten af verden.

- Den europæiske højkultur har ikke været præget af respekt for andre kulturer, og grækerne selv kaldte perserne for barbarer. I egen indbildning har vi europæere igennem historien ment, at vi er anderledes og overlegne. Europæerne har set de hvide marmorfigurer som idealet inden for skulpturer, fordi de adskilte sig fra alle andre,« siger han.

Eksempelvis kommer det hvide marmors ophøjede status til udtryk i en bygning som ’The United States Capitol’ i Washington, USA, der huser den amerikanske kongres. Med sine hvide søjler af marmor ligner den ikke bare noget fra antikken, dens navn er også det samme, som en af Roms syv høje.

- Det er blot et af mange udtryk for, hvordan det hvide marmor har været så identitetsbærende på rigtig mange niveauer, fortæller han.

Læs også på Videnskab.dk: Se antikkens Rom i 3D

Men hvorfor har man ikke tidligere vidst, at skulpturerne var malede?

Naturlige nedbrydningsprocesser har gjort, at mange farver er gået til. Dertil kommer, at man helt indtil 1930’erne rengjorde arkæologiske fund, nogle gange sågar med stålbørster.

- Det kan være meget svært at se, om en skulptur har maling på sig, når man graver den ud i første omgang, og der har tidligere været en mentalitet blandt arkæologer om, at man skulle børste sine fund rene, fortæller Jan Stubbe Østergaard.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan bygger du det perfekte sandslot

I løbet af 1800-tallet blev det mere og mere klart blandt en udvalgt skare, at skulpturerne havde haft farver.

- Dem, der vidste noget om farverne, har været specielt indviede og fagfolk. I dag har man en anden tilgang til viden. I dag forsøger vi at finde frem til farverne igen og få dem med ind i oldtidskundskaben og historien, siger han.

Du kan se resultatet af forskernes arbejde i efteråret 2014, når Ny Carlsberg Glyptotek åbner op for udstillingen ’Farven: den fjerde dimension’.

Læs også: Grineflip er fantastiske - også mod smerter

Læs også: Hash giver varige skader i hjernen

Læs også: Kan man dø af grin?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere