Derfor drejer uglen ikke hovedet af led

Ugler kan dreje hovedet hele vejen rundt, men hvordan kan det lade sig gøre, uden at halsen brækker eller knoppen falder af. Amerikanske forskere har fundet svaret

(Foto: Rasmus Baaner)
(Foto: Rasmus Baaner)

Ugler behøver ingen øjne i nakken. De behøver ikke engang dreje øjnene, for faktisk kan de dreje hele hovedet 270 grader til hver side. Men hvordan undgår uglen at knække nakken eller stoppe blodtilstrømningen til hjernen?

Det spørgsmål satte en fysiker og en illustrator fra John Hopkins University School of Medicine sig for nyligt sammen for at besvare.

Det skriver Videnskab.dk

- Hvis et menneske drejede nakken på samme måde, som ugler gør dagligt, så ville blodårerne gå i stykker, foruden at vi også ville brække nakken, forklarer undersøgelsens forfatter Dr. Philippe Gallioud ifølge Videnskab.dk til LiveScience.

For at blive klogere, sprøjtede forskerne farve gennem blodårerne på en død ugle, og sendte den igennem en CT-skanner. Herefter drejede de hovedet frem og tilbage, for at se hvordan den flydende farve reagerede.

Ugler har luft i nakken
Skanningen viste, at der i uglens nakke er et stort hulrum med plads til blodårerne, og når uglens hoved drejede rundt, virkede hulrummet omkring årerne som beskyttende luftpuder.

Læs mere på Videnskab.dk: Orm åler sig ud af kroppen på en død edderkop

Hos mennesker er hulrummet i nakken kun lige akkurat på størrelse med blodårerne, men hos uglen er dette rum ti gange så stort.

Lagret ugleblod holder hjernen i gang
Det forklarer, hvorfor blodårerne ikke går i stykker, når uglen drejer kuglen. Men hvordan kan den stadig få blodtilførsel til hjernen?

Forskerne opdagede i den forbindelse, at de store årer tættest på hjernen var udformet meget bredere end hos andre dyr. Det gør dem i stand til, at have et ’lager’, som hjernen kan bruge, mens hovedet agerer snurretop.

Forskningen er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Science.

Læs også: Truet havpadde har kun én sexpartner

Læs også: Hjælp! Hvorfor kravler min marmelade opad?

Læs også: Kan flagermus sætte ild til Japan?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere