Fiskeolie er ikke rådden

DR1-programmet 'Kontant' såede for nylig tvivl om kvaliteten af fiskeolie. Nu giver DTU Fødevareinstituttet sit modsvar og forklarer, hvordan man producerer og renser fiskeolie.

DR 1's program 'Kontant' handlede den 13. november 2012 om harske fiskeolier.

Programmet satte spørgsmålstegn ved produktionen og kvaliteten af fiskeolier på det danske marked.

Læs også på Videnskab.dk: ”Hvordan får man omega-3 uden at spise harsk fiskeolie?

Nu kommer DTU Fødevareinstituttet med et modsvar.

I en udsendelse fra Danskernes Akademi og i et fagligt notat om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie, svarer de på flere af de spørgsmål, som tv-programmet stillede i november sidste år. Det skriver Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Se videoen fra DTU på Videnskab.dk: ”DTU: Fiskeolie er ikke rådden”

Ifølge DTU, stiller EU krav til fiskeolier, der skal spises af mennesker. De skal være lavet af friske fisk, så de er egnede til mennesker.

EU stiller krav både til opbevaring og hvor lang tid, der må gå før anvendelse.

Når fiskeolie bliver lavet, bliver alle mikroorganismer fjernet fra råolien.

Læs også på Videnskab.dk: 'Fiskeolie eller dåsemakrel. Hvor får jeg mest fiskeolie?

Fiskeolie til mennesker gennemgår også en oprensningsproces, som skal fjerne forskellige andre uønskede stoffer i olien – for eksempel jern, kviksølv og dioxiner. Og ikke mindst frie fedtsyrer, som ellers giver olien en bitter smag, og gør den mere tilbøjelig til at harskne.

-Produktionsprocesserne sikrer, at alle mikroorganismer er dræbt. En fiskeolie kan altså ikke være mikrobiologisk fordærvet, og det er derfor forkert, når Kontant nævner, at fiskeolierne i programmet var rådne. Harskning har heller intet at gøre med, om olien er mikrobiologisk fordærvet eller rådden, påpeger professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet.

Læs også på Videnskab.dk: ”Skudsikker hud kan afværge et projektil

Fiskeolier har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som de sidste 30 år har vist sig at have en gavnlig effekt på vores sundhed.

Selv harsk fiskeolie indeholder ifølge videoforedraget fra DTU fødevareinstituttet stadig størstedelen af de sundhedsgavnlige stoffer.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Fører lortelugt til sikker sex?

Kan en abe opdrages som et barn?

Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

0 kommentarer
Vis kommentarer