Sådan vælger du den bedste tissekumme

De fleste mænd oplever, at det er sværere at tisse, når der står en anden mand foran urinalet ved siden af. Det kan forskerne bekræfte, og de kan også fortælle, hvilken tissekumme man bør vælge for at optimere tisseriet.

Sæsonen for julefrokoster er over os, og der bliver gået til den - også når det gælder de våde varer. Og hvad der kommer ind, skal også ud. Når tissetrangen melder sig, søger mandfolkene i selskabet mod de nærmeste tissekummer.

Men der er ting, man helst vil gøre alene, og det at tisse er en af dem. Selv i lettere overrislet tilstand, vil man som mand gerne have en smule privatliv, når man står og lader vandet.

De fleste mænd foretrækker at tisse, uden at der står en anden mand og tisser lige ved siden af. Og det er videnskabeligt dokumenteret. Tilbage i 1975 viste et eksperiment, foretaget af tre amerikanske forskere, at det er nemmere at komme af med urinen, når man er alene ved tissekummerne, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Kaffe gør din julefrokostbrandert værre

Forskernes mål var at finde ud af, om afstanden mellem to tissende mænd påvirker den tid, der går, fra man lyner ned foran urinalet, og til man begynder at lade vandet - og om man tisser i kortere tid, når man står lige ved siden af en anden mand.

En af forskerne fandt stopure og notesblok frem og gemte sig på et toilet ved siden af tre tissekummer på et velbesøgt universitetstoilet. Et periskop blev stukket ud under toiletdøren og rettet mod urinalerne - skjult under en stak bøger. På den måde kunne forskerne holde øje med urinstrømmen fra de intetanende forsøgspersoner.

Hypotesen var, at mænd kommer hurtigere i gang med at tisse og tisser i længere tid, hvis de får lov til at stå i fred. Og det blev bekræftet i eksperimentet, hvor 60 tissetrængende mænd blev observeret.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor giver julefrokosten dårlig samvittighed?

Hver mand blev tvunget til at stå ved urinalet længst til venstre, idet de to øvrige tissekummer enten var optaget (af en forsker) eller forsynet med et 'Ude af drift'-skilt.

På den måde kunne forskerne måle tissetider for mænd, der enten fik lov til at stå alene, blev tvunget til at tisse lige ved siden af en anden mand eller havde selskab af en mand, der stod længst til højre, så der var en fri tissekumme imellem dem.

Læs også på Videnskab.dk: Kan man få 'mad-tømmermænd'?

Resultatet var klart: Mænd foretrækker at tisse i ensomhed, og det er stressende at stå lige ved siden af en anden mand.

I gennemsnit tog det 4,9 sekunder at komme i gang med tisseriet for de mænd, der havde urinalerne for sig selv. Tallet var 8,4 sekunder for dem, der havde en nabo, og 6,2 sekunder for dem, der havde selskab for enden af urinal-rækken.

Der var også betydelig forskel på, hvor lang tid forsøgspersonerne tissede. Med en nabo tissede mændene kun i 17,4 sekunder, mens de gennemsnitlige tissetider var oppe på 23,4 og 24,8 sekunder for de mænd, der havde en eller to ledige tissekummer ved siden af sig.

Eksperimentet giver dog ikke svar på, om det hjælper at indtage alkohol. De fleste mænd vil kunne skrive under på, at man er en del mindre genert, når man har fået nogle julebryg indenbords.

Læs også på Videnskab.dk: Skål! Derfor kan du intet huske dagen derpå

Spørgsmålet er så, hvilken strategi man bør benytte, når man skal vælge tissekumme? Det gælder altså om at tisse der, hvor der er mindst risiko for at blive forstyrret af nabotissere, mens man klarer det, der skal klares.

Dette urinal-problem kastede datalogerne Evangelos Kranakis fra Carleton University i Canada og Danny Krizanc fra Wesleyan University i USA sig over i 2010.

I en 12 sider lang matematisk analyse af problematikken, kommer de to forskere ganske langt omkring i diskussionen af forskellige strategier i forhold til typisk mandlig adfærd.

Men lad os springe direkte til konklusionen: Hvis man vil sikre sig længst mulig tissetid uden at blive forstyrret af folk, der tisser i urinalet lige ved siden af, kan det næsten altid betale sig at vælge den yderste tissekumme længst fra døren - forudsat at nabo-urinalet er frit, forstås.

Resultatet af den teoretiske forskning blev i øvrigt præsenteret på den femte internationale konference om, hvordan man kan have sjov med algoritmer.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Hvorfor stinker tis, når man har spist asparges?

Frivillig sex skader lige så meget som voldtægt

Her er alle tiders største danske julehit

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen