Pesticid-cocktail ødelægger sædkvalitet

Pesticider, der bruges mod svamp under dyrkning af korn, kan ramme mænds sædkvalitet og evner til at lære nyt

Mænd risikerer at få forringet sædkvalitet og dårligere indlæringsevne, hvis de som fostre er blevet udsat for en cocktail af hormonforstyrrende pesticider.

Det viser rotteforsøg, som er gennemført af et forskerhold ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), skriver Information.

- Det kommer bag på os, at effekten er så tydelig, siger professor og forskningsleder Ulla Hass til avisen.

- Jeg vil opfordre de regulerende myndigheder til at granske området igen og vurdere, om de fastsatte grænseværdier for acceptabelt dagligt indtag tager højde for kombinationseffekter, tilføjer DTU-forskeren.

I forsøgene blev rottefostre af hankøn udsat for en blanding af fem anvendte pesticider, hvoraf flere bruges mod svamp under dyrkning af blandt andet korn.

Samtlige fem pesticider forstyrrer virkningen af kønshormonet testosteron, som drengefostre skal påvirkes af i de rigtige mængder for at udvikle sig normalt.

Rotterne viste sig efterfølgende at være betydeligt dårligere til at lære nyt og fik reduceret antallet af sædceller med 62 procent.

De nye studier tyder på, at grænseværdierne for mindst to af de anvendte pesticider er for høje til at beskytte mod kombinationseffekter.

- Hvis grænseværdierne skulle tage højde for den kombinationseffekt, vi har fundet, skulle de sænkes til det halve, siger Ulla Hass fra Afdelingen for Toksikologi og Risikovurdering ved DTU.

Hun pointerer, at grænseværdierne også for andre stoffer kan være over et forsvarligt niveau, hvad angår kombinationseffekter.

Fødevarestyrelsen følger forskergruppens arbejde og tager dens opfordring alvorligt.

- Vi vil have uddybet resultaterne, for vi er selvfølgelig interesserede i at få en regulering, som gør, at pesticider ikke er til stede i større omfang, end at vi kan sikre, at de ikke er sundhedsskadelige, siger kontorchef Henrik Nielsen til Information.

De nye rotteforsøg viser, at pesticiderne er skadelige i kombination - selv om mængden af hvert enkelt pesticid ligger under den grænseværdi, som myndighederne har fastsat i et forsøg på at beskytte borgerne mod skadevirkninger.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen