Derfor har du aldrig drukket grisemælk

Køer, får og geder producerer mælk, der bliver til ost og andre mælkeprodukter. Men grisens mælk er ingen steder at finde på supermarkedets hylder.

(Foto: Klaus Gottfredsen)
(Foto: Klaus Gottfredsen)

Vi drikker komælk i stride strømme, og vi laver også ost af den. Får og geder kan også levere mælk til ost – for eksempel feta.

Grisebasserne bliver til leverpostej, svinekoteletter og flæskesvær osv., men deres mælk drikker vi ikke, og det kan der være flere grunde til, forklarer Peter Kappel Theil, der er seniorforsker på Aarhus Universitet, ifølge Videnskab.dk.

- Jeg tror faktisk, forklaringen er, at det er svært at malke en so, siger han.

- Selvom en so producerer op til 15 liter mælk dagligt, så skal der en stor arbejdsindsats til for at få det malket ud. Dels findes der ikke kommercielle malkemaskiner til søer, og dels kan man kun malke godt en halv liter ud per gang, forklarer han.

Se en liste over hvilke usædvanlige dyr vi malker på Videnskab.dk

Den irriterende lavpraktiske forklaring er altså, at søers yver gør det mere besværligt at få fat på mælken.

Udformningen af yveret spiller en stor rolle for, hvilke dyr der egner sig bedst til mælkeproduktion.

- I koens yver findes der en "indbygget tank", hvor mælken akkumuleres imellem malkninger, men den tank har soen ikke, siger Peter Kappel Theil. Geder og får har også en tank, hvor mælken opsamles.

- Soen har også et yver, men det er anatomisk meget forskelligt fra koens, forklarer han. En so har eksempelvis flere og mindre patter, og de skal malkes mange gange dagligt, hvis man vil have al mælken ud.

Hvis man vil have mere mælk ud på én gang, skal man give svinene et hormon, der hedder oxytocin, der får mælken til at gå i yveret. Køer producerer selv det hormon, så snart man begynder at malke dem.

Desuden leverer de naturligt kun mælk i maksimalt otte uger, og i den periode tærer det hårdt på kroppen, fordi 60 procent af foderets næringsstoffer ryger ud i mælken. Man kan formodentlig godt få dem til at producere mælk i en længere periode, men det ville være en stor belastning for svinene, forklarer Peter Kappel Theil.

Det gør det alt i alt for besværligt at malke søer.

Læs også på Videnskab.dk: Grise og mennesker kan konkurrere på iPad’en

Men selv om det er svært at få fingrene i somælken, producerer de jo stadig mælk. Og ifølge Peter Kappel Theil er somælk fuld af næring. Mælken er nemlig tilpasset afkommets vækst, og grise vokser meget hurtigere end kalve, fortæller han.

Men kan mælken så bruges til at lave en traditionel skæreost?

Det kan Richard Ipsen, der er professor i mejeriteknologi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, svare på.

- Principielt, ja. Mig bekendt har ingen dog prøvet det endnu, siger han.

Han tilføjer dog, at der kan være problemer med det, og at det ikke er al mælk, det er lige let at lave ost af.

Læs også på Videnskab.dk: Ny bog: Mælk ødelægger dit helbred

Om et dyrs mælk er god at lave ost af, afhænger blandt andet af sammensætningen af fedt og protein. Meget af begge dele giver det største udbytte.

Hovedsageligt afhænger det dog af sammensætningen af proteiner i mælken, forklarer Richard Ipsen.

Det protein i mælken, der kaldes kasein, er det vigtigste for produktionen af en almindelig ost. Kasein udgør cirka 80 procent af det samlede proteinindhold i komælk. Jo mere kasein, jo mere velegnet til osteproduktion er mælken.

- Der er kasein i alle pattedyrs mælk, men i meget forskellig mængde og med forskellig sammensætning. For eksempel udgør det kun omkring 50 procent i somælk, siger Richard Ipsen.

Når man laver en ost anvendes et specielt enzym, der kaldes løbe, der stammer fra kalvemaver.

Løbe-enzymet spalter nogle specielle steder i kaseinet, hvilket gør, at kaseinet udfældes og synker til bunds og danner det netværk (koagel), der senere bliver til ost.

Al slags mælk kan dog ikke bruges til hvad som helst. Det ville for eksempel være vanskeligt at lave en fast ost af kamelmælk, fordi der ikke er så meget kasein i. Til gengæld kan du sagtens lave yoghurt og lignende, siger Richard Ipsen.

Svinemælk fungerer ret dårligt til osteproduktion. Den indeholder nemlig relativt lidt kasein, og det betyder en del, når mælken skal ’klumpe sammen’ til en fast ost.

Læs også på Videnskab.dk: Er stenaldermad overhovedet sundt?

Med syrnede produkter og frisk ost er det en anden sag. Det laves nemlig på en helt anden måde end almindelig ost.

Generelt er det lettest at lave syrnede produkter og frisk ost, fordi man her bruger al mælkens protein og ikke kun kaseinet, som i traditionel ost.

Når man syrner mælkeprodukter, så lader man det kort sagt blive surt ved hjælp af mælkesyrebakterier. Når det bliver syrnet, kan proteinerne ikke blive ved med at være opløst - i stedet vil de klumpe sammen og gøre produktet tykflydende. En frisk ost er en slags koncentreret syrnet produkt.

Somælk ville være lettest at lave til frisk ost som Buko eller Philadelphia, fremfor almindelig ost.

Desuden kommer Richard Ipsen ind på, at grunden til at svinemælk er fraværende på mejerihylderne, også kan være traditioner. Før i tiden var det jo meget lettere at malke en langbenet ko med kun fire patter fremfor en lavstammet gris med 12-14 patter. Så det var naturligt også, hvad man gjorde, da malkemaskinen blev opfundet.

- Det er da muligt, man kan lave en malkemaskine til grise nu, men der har aldrig været incitament til at gøre det før og dermed til at avle på malkesvin, siger Richard Ipsen. I stedet har man i årevis avlet på svin for deres kød, hvilket for eksempel har givet dem ekstra spareribs og lysere flæskesvær.

Læs også på Videnskab.dk: Quiz: Test din viden om mælk

Richard Ipsen forklarer, at man i teorien kan bruge al slags mælk i fødevareproduktionen - lige fra katte- til kaskelotmælk.

Det er lettest at lave traditionelle oste af komælk, gedemælk og fåremælk, fordi det har et højt indhold af kasein. Men bøffelmælk og rensdyrmælk er også nemt at bruge. Richard Ipsen siger, at rensdyrmælk nærmest er en slags flydende ost.

Selvom Richard Ipsen gennem sin forskning har smagt på mange mærkelige ting - herunder også mælk fra en kvinde – har han aldrig drukket somælk. Så han kan kun gisne om, hvordan det smager. Hans bud er, at det smager lidt hen ad kaffefløde.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Countdown til dommedag: 24 dage

Ulvehunden fra Thy: Derfor ved forskerne ikke, om det er en rigtig ulv

Din guide til sex i naturen

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen