Fulde folk overlever oftere ulykker

Fulderikker er mere tilbøjelige til at komme galt af sted, men til gengæld klarer de faldene og slagene bedre end ædru folk

Bare rolig, han er okay... (Modelfoto: Colourbox.com)
Bare rolig, han er okay... (Modelfoto: Colourbox.com)

Skal man tro ny amerikansk forskning, er der god grund til at snuppe en ekstra snaps eller to til julefrokosten - i hvert fald hvis du gerne vil slippe med livet i behold. Fulde folk fortæller nemlig ikke bare sandheden - de er også mere tilbøjelige til at overleve ulykker, skriver LiveScience ifølge Videnskab.dk.

Alkoholikere er ganske vist mere tilbøjelige til at komme til skade. Det kan ved at falde og slå sig, i slagsmål eller i overmodige fysiske stunts. Ny forskning tyder dog på, at når en skade er sket, kan det samme stof, der får en til at komme galt af sted, hjælpe med at redde en fra fatale konsekvenser.

Læs også på Videnskab.dk: Hold dig sund: Drik tre glas øl om dagen

Resultaterne stammer fra en undersøgelse ved University of Illinois (UIC) i Chicago, USA. Studiet viser, at et højt niveau af alkohol i blodet øger ens overlevelseschancer efter indlæggelse på et hospital.

- Efter en skade synes berusning at have en temmelig beskyttende effekt, siger Lee Friedman, forfatter til undersøgelsen og lektor ved Environmental and occupational health sciences, UIC.

Friedmans undersøgelse viser en sammenhæng mellem et højt niveau af alkohol og en øget chance for at overleve efter en alvorlig skade. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der er alkoholen, der redder dig, påpeger forskeren.

Læs også på Videnskab.dk: Frys en øl på to sekunder

- Du dør ikke af selve skaden, men af de fysiologiske reaktioner, der følger med, eksempelvis inflammation og hurtige tab af væsker, bemærker Friedman. Og det er netop, når en krop trykker på et væld af fysiologiske katastrofeknapper på samme tid, at alkohol ser ud til at hjælpe mest, mener han.

Friedman analyserede alle 190.612 patienter behandlet på Illinois' traumecentre mellem 1995 og 2009, som blev testet for alkohol i blodet. Patienterne havde niveauer lige fra 0 til 0,5 procent på optagelsestidspunktet. (Alkohol-niveauer over cirka 0,35 procent kan være dødelige.)

Friedman konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at med undtagelse af brandskader, er dødeligheden ved alle typer af traumatisk skade lavere, som alkoholen stiger.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan forvandler du vand til whisky

Effekten er dog ikke lige stærk for alle typer af skader. Patienter med gennemtrængende skader, såsom skud og knivstik, synes at have størst udbytte af alkohol. Friedman påpeger, at hvis berusede traumeofre som regel dør, før de bliver indlagt, så er hans resultat lidt skævt.

Friedman er i gang med et opfølgende studie, hvor han ser på sammenhængen mellem alkohol i blodet og komplikationer som f.eks. hjertestop eller nyresvigt efter en alvorlig skade. Ifølge forskeren selv viser data indtil videre, at alkohol i blodet har en gavnlig effekt på begge dele.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
· Ulvehunden fra Thy: Derfor ved forskerne ikke, om det er en rigtig ulv
· Countdown til dommedag: 28 dage
· Gymnasieelever chikanerer hinanden for at få sex

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen