Den kristne tidsregning bygger på en fejl

Den skyldige er munken Dionysius Exiguus, skriver selveste paven i en ny bog

Paven støtter nu teorier om, at Jesus'  fødsel er fejlberegnet i forhold til vores tidsregning (Foto: AP)
Paven støtter nu teorier om, at Jesus' fødsel er fejlberegnet i forhold til vores tidsregning (Foto: AP)

I denne uge udkom bogen 'Jesus of Nazerath: The Infancy Narratives'.

Altså i november år 2012.

Men sådan burde det slet ikke være. Årstallet er forkert. Hvis vi altså bruger det med, at vores tidsregning tager udgangspunkt i Jesus fødsel.

Det fastslår selveste pave Benedikt XVI i bogen, skriver Daily Telegraph.

Skurken udpeger paven også.

- Udregningen af begyndelsen af vores tidsregning - baseret på Kristi fødsel - blev gjort af Dionysius Exiguus, som lavede en fejl i udberegningen med flere år, skriver paven i bogen.

Det er ikke nyt, at den kristne kalender er baseret på falske præmisser. Adskillige historikere har tidligere peget på, at Kristus blev født mellem to og syv år før begyndelsen på vor tidsregning. Men det er første gang den katolske kirke påpeger dette.

Munken Dionysius Exiguus, der er født i det østlige Europa i det sjette århundrede, regnes for at være 'opfinder' af den moderne tidsregning. Han var ikke særlig vild med datidens tidsregning, der havde udgangspunkt i den romerske kejser Diocletain, som forfulgte kristne.

Det er uklart, hvordan Exiguus regnede sig frem til Jesus' fødsel, men han har ikke kunnet finde hjælp i bibelen, for der står der ikke noget om det.

Paven afviser i bogen påstande om, at Jesus blev født i Nasaret og ikke i Betlehem - hvilket jo også ville kræve omskrivning af f.eks. 'Et barn er født ......' og det ville være noget rod så tæt på jul.

Professor John Barton, der har specialiseret sig i studier af hellige skrifter, siger til Daily Telegraph laver endnu mere uro. Han mener Jesus blev født i foråret og ikke i december. Den dato blev valgt, da det i forvejen var en festdag i en af de hedenske trosretninger.

Men på ekstrabladet.dk holder vi fast i 24. december, da vi ellers skal til at finde på endnu flere kalendergaver.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen